Φέρνοντας στο προσκήνιο την παλιότερη αντιπαράθεση περί μεγέθους, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι γυναίκες θεωρούν το πόσο προικισμένος είναι ένας άντρας σημαντικό παράγοντα στην επιλογή συντρόφου.

Βέβαια, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν ότι «το μέγεθος μετράει», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Brian Mautz, «αυτό είναι σχετικό, αφού άλλα στοιχεία, όπως το ύψος και ο σωματότυπος είναι επίσης σημαντικά και όλα μαζί αλληλεπιδρούν προκειμένου να χαρακτηρίσουμε κάποιον γοητευτικό».

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη μελέτη τους σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η εξέλιξη επηρέασε την ανάπτυξη του ανθρώπινου πέους. Αντίθετα, με κάποια άλλα θηλαστικά, το μέγεθος του ανδρικού γεννητικού οργάνου στους ανθρώπους είναι εμφανές με την πρώτη ματιά –τουλάχιστον όταν οι άντρες είναι γυμνοί- και ίσως η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους να ευνόησε άνδρες με μεγαλύτερο μέγεθος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 105 ετερόφυλες γυναίκες από την Αυστραλία με μέσο όρο ηλικίας τα 26 έτη, οι οποίες βαθμολόγησαν το πόσο γοητευτικοί ήταν οι 53 «ψηφιακοί» άντρες που παρουσιάζονταν γυμνοί στην οθόνη του υπολογιστή τους.

«Δεν είναι εντυπωσιακό το ότι οι γυναίκες φαίνεται να έλκονται περισσότερο από “προικισμένους” άντρες. Το εντυπωσιακό είναι ότι το μέγεθος είχε αντίστοιχη σημασία με το ύψος», είπε ο Brian Mautz. Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει τους ψηλούς άνδρες με μεγαλύτερη πιθανότητα να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και να έχουν περισσότερες σεξουαλικές συντρόφους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 8 Απριλίου στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».