Με τις παράκτιες περιοχές να προετοιμάζονται για την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης, νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα να επιβραδύνουμε σημαντικά την αρνητική αυτή εξέλιξη και μάλιστα μέσα στον αιώνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο «Nature Climate Change», η μείωση των εκπομπών τεσσάρων ρύπων (μεθάνιο, τροποσφαιρικό όζον, υδροφθοράνθρακες, αιθάλη), που ο κύκλος ζωής τους στην ατμόσφαιρα διαρκεί σχετικά λίγο, θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ετήσιο ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 25-50%. «Για να αποφευχθεί μια δυνητικά επικίνδυνη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα αρκούσε να μειώσουμε τις εκπομπές των ρύπων με μικρή διάρκεια ζωής, ακόμη και αν δεν μπορούμε να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», λέει ο Aixue Hu από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Τα τελευταία χρόνια η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 3 χιλιοστά ετησίως, καθώς οι πάγοι λιώνουν και οι ζεστοί ωκεανοί επεκτείνονται. Εάν οι θερμοκρασίες εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό, τότε η στάθμη της θάλασσας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 18-200 εκατοστά αυτόν τον αιώνα.

Ωστόσο, παρά τους κινδύνους, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτός είναι και ο λόγος που η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στις εκπομπές τεσσάρων άλλων ρύπων. Οι συγκεκριμένοι ρύποι έχουν διάρκεια ζωής από μία εβδομάδα έως μια δεκαετία και μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα πιο άμεσα από ό,τι το CO2, που παραμένει στην ατμόσφαιρα για περισσότερο από έναν αιώνα.