Το μάλλινο, καρό κιλτ είναι παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία, που συνήθως φοριέται σε απομακρυσμένες περιοχές της Σκωτίας ή σε ειδικές περιπτώσεις και φυσικά θεωρείται απολύτως ανδροπρεπής. Έχουν γίνει πολλές αναφορές για το σκωτσέζικο κιλτ ως σύμβολο καταγωγής και κουλτούρας, όμως μια πρόσφατη έρευνα ήρθε να φωτίσει μια άλλη παράμετρο της συγκεκριμένης ενδυμασίας. Σκωτσέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι το καλύτερο ρούχο που μπορεί να φορέσει ένας άνδρας, καθώς όχι μόνο προστατεύει, αλλά και ενισχύει τη γονιμότητά του.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scottish Medical, διαπιστώθηκε ότι το σκωτσέζικο κιλτ βοηθά τους άνδρες να έχουν σημαντικά καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Η εξήγηση είναι απλή. Η βουβωνική περιοχή, όπου βρίσκονται οι αδένες που παράγουν στο σπέρμα, έχει καλύτερο αερισμό και χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, γεγονός που συντελεί στην αύξηση της γονιμότητας. Οι ειδικοί λένε ότι η θερμοκρασία στην «επίμαχη περιοχή» πρέπει να είναι 3ο C χαμηλότερα από τη θερμοκρασία του σώματος. Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν επιβεβαιώσει ότι η ανδρική γονιμότητα καταστρέφεται όταν αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία στη βουβωνική περιοχή. Γι’ αυτό, άλλωστε, συστήνεται στους άνδρες να μην κάνουν συχνά σάουνα, να μην έχουν το λάπτοπ στα πόδια τους και να μη φορούν εφαρμοστά εσώρουχα και παντελόνια.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, τονίζουν ότι τα οφέλη θα είναι ακόμα μεγαλύτερα αν οι άνδρες φορούν τα κιλτ χωρίς εσώρουχα. «Έχουμε αποδείξεις ότι η θερμοκρασία στη βουβωνική χώρα, η σπερματογένεση και η γονιμότητα έχουν άμεση σχέση. Προτρέπουμε τους άνδρες να φορούν κιλτ τουλάχιστον κατά την περίοδο που κάνουν προσπάθειες να αποκτήσουν παιδί», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Erwin Kompanje.

Όμως, εκτός από την ενίσχυση της γονιμότητας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το κιλτ επιδρά και στην ψυχολογία. «Υπάρχουν υψηλά ψυχολογικά οφέλη. Η συγκεκριμένη ενδυμασία ενισχύει το αίσθημα του ανδρισμού και τραβά το ενδιαφέρον των δυνάμει σεξουαλικών συντρόφων. Επίσης, δείχνει ότι ο άνδρας έχει μια αισθησιακή επίγνωση του σώματός του», επισημαίνει ο Kompanje.

Τα ευρήματα της έρευνας θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος έχει χειροτερέψει σε ανησυχητικό βαθμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ισλανδία είναι η πιο γόνιμη χώρα της Ευρώπης, ενώ αντίθετα η Σλοβακία είναι ουραγός στον αντίστοιχο πίνακα κατάταξης.