Η Αντζελίνα Τζολί, στο συγκλονιστικό της άρθρο σχετικά με την απόφασή της να υποβληθεί σε προληπτική μαστεκτομή, το οποίο δημοσιεύτηκε προχθές στους «New York Times», είχε ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει μια λεπτομερής περιγραφή της θεραπείας της από τη γιατρό της. Στόχος της να έχουν πληροφόρηση οι γυναίκες σχετικά με την προφυλακτική (προληπτική) μαστεκτομή.

Η χειρουργός της, δρ. Kristi Funk, λοιπόν, «ανέβασε» στο blog της ιστοσελίδας του Κέντρου Μαστού «Pink Lotus» ένα κείμενο με όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία της 37χρονης ηθοποιού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προφυλακτική μαστεκτομή, στην οποία υποβλήθηκε.

Η Αντζελίνα πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τις απαραίτητες ιατρικές διεργασίες -τις οποίες κράτησε για 3 μήνες μυστικές- αφότου ενημερώθηκε ότι είχε 87% πιθανότητα να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού εξαιτίας του «ύποπτου» γονιδίου BRCA1.

Η ηθοποιός έχει μάλιστα δηλώσει ότι τώρα σκοπεύει να προχωρήσει στην επόμενη επέμβαση, αυτήν της αφαίρεσης των ωοθηκών, αφού το «ύποπτο» γονίδιο συνεπάγεται και 50% πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

Η χειρουργός της εξήγησε αναλυτικά τα διάφορα στάδια της θεραπείας της Αντζελίνα, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι γυναίκες που αναζητούν πληροφορίες για τις μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA.

Τι λέει η χειρουργός της Αντζελίνα, δρ. Funk:

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κάθε γυναίκα είναι μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση. Η επέμβαση δεν αποτελεί σωστή επιλογή για όλες τις γυναίκες. Άλλωστε, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές. Όπως τονίζει και η ίδια η Αντζελίνα στο άρθρο της: “Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις επιλογές”.

»Το πρώτο στάδιο είναι να συλλέξει κανείς τις σχετικές πληροφορίες. Τα γονίδια BRCA βοηθούν να καταπολεμηθεί ο καρκίνος στην περίπτωση που εμφανιστεί. Οι γυναίκες με γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2 έχουν πάνω από 87% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους και 54% πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, τη στιγμή που τα ποσοστά για τον γενικό πληθυσμό είναι γύρω στο 12% για τον καρκίνο του μαστού και λιγότερο από 1% για τον καρκίνο των ωοθηκών.
»Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, είναι απαραίτητος ο συχνός προληπτικός έλεγχος. Στην περίπτωση της Αντζελίνα, η μητέρα της εμφάνισε καρκίνο του μαστού και δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο στις ωοθήκες, ενώ και η γιαγιά της (από την πλευρά της μαμάς της) είχε διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών.

»Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA πρέπει να κάνουν τακτικά μαγνητική μαστογραφία, εξέταση μαστού, γυναικολογικό έλεγχο και εξετάσεις αίματος.

»Αν μια γυναίκα αποφασίσει να καταφύγει στη λύση της προφυλακτικής μαστεκτομής, θα έλθει αντιμέτωπη με ένα πλήθος ερωτήσεων, στις οποίες θα πρέπει να βρει απαντήσεις.

»Η πρώτη είναι το κατά πόσον μπορούν να διατηρηθούν οι θηλές. Η Αντζελίνα υποβλήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου σε μια μέθοδο που ονομάζεται nipple delay”, η οποία πραγματοποιείται 1-2 εβδομάδες πριν τη μαστεκτομή και ενισχύει τις πιθανότητες να σωθεί η θηλή. Μετά την επέμβαση, το δέρμα της ήταν ελαφρώς μελανιασμένο, αλλά σύντομα επανήλθε στη φυσική του κατάσταση.

»Στις 16 Φεβρουαρίου υπεβλήθη στη βασική επέμβαση, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 ώρες. Ουσιαστικά, αφαιρέθηκε ο ιστός του στήθους και μπήκαν προσωρινά ενθέματα στη θέση τους.

»Μετά τη διπλή μαστεκτομή, επικοινώνησα με τον πλαστικό χειρουργό, δρ. Jay Orringer. Μαζί και με την Αντζελίνα αποφασίσαμε να τοποθετηθούν ενθέματα με υλικό που έχει φυσικό αποτέλεσμα.

»Η τελική εγχείρηση για την ολοκλήρωση της ανάπλασης του στήθους έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου, δέκα εβδομάδες μετά τη διπλή μαστεκτομή».