Οι φορητοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες, που εκπέμπουν τεχνητό φως, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα του ύπνου, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Το τεχνητό φως διαταράσσει το φυσικό ρυθμό του σώματος, επηρεάζει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο και προκαλεί διέγερση, όπως η καφεΐνη, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό καθηγητή του Χάρβαρντ, Τσαρλς Τσέισλερ. Αυτό συμβαίνει επειδή το τεχνητό φως αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που συνδέεται με τον ύπνο, ενεργοποιώντας παράλληλα τους νευρώνες που κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση.
Ήδη η κλινική ύπνου Harvard Medical School αναζητά τρόπους, ώστε να εξουδετερωθούν οι αρνητικές συνέπειες που έχει το τεχνητό φως στον ύπνο. Για τους ερευνητές αποτελεί βασικό στόχο, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί πως η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τη δημόσια υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και η αδυναμία συγκέντρωσης.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν κοιμούνται επαρκώς στη σημερινή κοινωνία. Συνήθως αναφέρουμε το πρωινό ξύπνημα για τη δουλειά ή το σχολείο και την πλούσια κατανάλωση καφεΐνης. Ωστόσο, λίγοι συμπεριλαμβάνουν σε αυτούς τους λόγους και το τεχνητό φως, το οποίο επηρεάζει τους καρδιακούς ρυθμούς πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο», τονίζει ο καθηγητής Τσέισλερ.
Σύμφωνα με μελέτη, το 30% όλων των εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 44% των ανθρώπων που εργάζονται τη νύχτα, αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ. Αντίθετα, πενήντα χρόνια πριν, λιγότερο από το 3% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ κοιμόταν τόσο λίγες ώρες. Έλλειψη ύπνου διαπιστώθηκε και στα παιδιά, που σήμερα κοιμούνται κατά μέσο όρο μιάμιση ώρα λιγότερο σε σχέση με έναν αιώνα πριν.
To τεχνητό φως επηρεάζει τον ύπνο
H οθόνη του υπολογιστή, του κινητού και της ταμπλέτας επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα του ύπνου, προειδοποιούν οι ερευνητές.