Η επιδημία παχυσαρκίας ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει τουλάχιστον, στο υψηλό ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Obesity.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 14.000 παιδιών και διαπίστωσαν ότι εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των έντεκα ετών σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.
Η θεωρία των ερευνητών είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο εκτίθενται σε βακτήρια κατά το πέρασμά τους από το γενετικό σωλήνα, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού. Από την άλλη μεριά, όμως, παρατηρήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν υψηλότερος για τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από παχύσαρκες γυναίκες.
«Ίσως υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τις οποίες δεν γνωρίζουμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Ian Blustein. Προσέθεσε, όμως, ότι το μέγεθος του κινδύνου παχυσαρκίας για τα παιδιά δεν είναι ανησυχητικό και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν κρίνεται κατά πόσο μια γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε καισαρική για λόγους υγείας. Σύμφωνα όμως με την ίδια, οι γυναίκες που κάνουν την καισαρική επιλεκτικά και δεν υποβάλλονται σε αυτή για λόγους υγείας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος.
Kαισαρική. Παράγοντας παιδικής παχυσαρκίας;
Η επιδημία παχυσαρκίας ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει τουλάχιστον, στο υψηλό ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή.