Ο νέος κοροναϊός μετρά ακόμη ένα θύμα
Ακόμη ένας άνθρωπος που είχε μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό πέθανε στη Γαλλία σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού Υπουργείου Υγείας. Έως τώρα από τους 44 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με το νέο στέλεχος του κοροναιού, οι 23 έχουν πεθάνει. Τα περισσότερα κρούσματα συνδέονται με ταξίδια στη Μέση Ανατολή.
Ο 65χρονος που πέθανε στη Γαλλία είχε ταξιδέψει από το Ντουμπάι, ενώ ένας άλλος άνθρωπος που βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με αυτόν κόλλησε τη λοίμωξη.
Να σημειωθεί ότι έως τα μέσα Μαϊου τα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα ήταν 40 και εξ’ αυτών τα θανατηφόρα 20. Τα πρόσφατα κρούσματα σχετίζονται με επιδημία που ξεκίνησε σε μονάδα υγείας στην Ανατολική Σαουδική Αραβία.
Ο νέος αυτός κοροναιός προέρχεται από την ίδια οικογένεια ιών στην οποία ανήκει και ο ιός του SARS, αλλά δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνος κυρίως επειδή έως τώρα δεν έχει δείξει ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως ο ιός της γρίπης, αλλά μόνο μετά από στενή και παρατεταμένη επαφή. Ο νέος κοροναιός προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη και ειδικότερα πνευμονία η οποία μπορεί να εξελιχθεί με βαριά κλινική εικόνα.
Ο H7N9 εμφανίζει αντίσταση στα αντιικά
Ανησυχητική αντίσταση στα αντιικά φάρμακα εμφανίζει ο νεός ιός της γρίπης των πτηνών H7N9 ο οποίος έκανε την εμφάνισή στις αρχές του χρόνου στην Κίνα και έως τώρα έχουν σημειωθεί 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων τα 36 θανατηφόρα. Το πιο πρόσφατο κρούσμα αναφέρθηκε στις 8 Μαίου.
Σύμφωνα με κινέζους ερευνητές ο ιός H7N9 έγινε ανθεκτικός στο αντιικό οσελταμιβίρη (ταμιφλού) σε τρεις από τους δεκατέσσερις ασθενείς που έλαβαν αντιική αγωγή στο Νοσοκομείο της Σανγκάης. Μάλιστα αυτοί οι τρεις ασθενείς είχαν και την πιο βαριά κλινική εικόνα (πνευμονία). Επίσης έφεραν μεταλλάξεις γονιδίων που έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις αντίστασης στα συγκεκριμένα φάρμακα. Μάλιστα ένας εκ των ασθενών φαίνεται ότι παρουσίασε τη μετάλλαξη μετά τη λήψη του ταμιφλού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται σε σχέση με την αγωγή με μεγάλη «ευκολία».
Σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet η ευκολία με την οποία αναδύνεται η αντίσταση του ιού στα αντιικά φάρμακα είναι ανησυχητική, γι’ αυτό και πρέπει να παρακολουθηθεί στενά και να ληφθεί υπόψη στα σχέδια αντίδρασης σε μελλοντικές πανδημίες.
Δελτίο επικίνδυνων ιών
Οι τελευταίες ειδήσεις που αφορούν τους ιούς που απειλούν την υγεία μας - τον νέο κοροναϊό καθώς και τον νέο ιό της γρίπης των πτηνών - δεν είναι και τόσο ευχάριστες.