Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον βρήκαν ότι η χρήση γνωστής γλυκαντικής ουσίας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα «χειρίζεται» τη ζάχαρη.

Στο πλαίσιο μικρής μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν την επίδραση της ουσίας σουκραλόζη σε 14 παχύσαρκα άτομα (με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος λίγο πάνω από το 42), τα οποία δεν είχαν διαβήτη και δεν χρησιμοποιούσαν τακτικά γλυκαντικά, δίνοντάς τους να πιουν είτε νερό είτε σουκραλόζη και υποβάλλοντάς τους στη συνέχεια σε δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι το συγκεκριμένο γλυκαντικό δεν είναι αδρανές, αλλά έχει κάποια επίδραση στον οργανισμό. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να αποφασιστεί αν τελικά η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να είναι βλαβερή», λέει η βασική συγγραφέας της έρευνας Μ. Yanina Pepino.

Όπως, μάλιστα, εξηγεί «όταν οι συμμετέχοντες ήπιαν σουκραλόζη, το σάκχαρο του αίματος έφτασε σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι όταν ήπιαν νερό πριν από την δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης. Επίσης, τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξήθηκαν περίπου 20% περισσότερο».

«Η αυξημένη απόκριση στην ινσουλίνη θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι καλό, γιατί δείχνει ότι ο οργανισμός είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να αντεπεξέλθει στην άνοδο των επιπέδων της γλυκόζης. Από την άλλη, μπορεί να είναι και κακό, γιατί οι άνθρωποι, που συστηματικά εκκρίνουν περισσότερη ινσουλίνη, μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτή, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε εμφάνιση διαβήτη τύπου 2», προσθέτει η Μ. Yanina Pepino.