Θεωρούμε τη δωρεά οργάνων κίνηση ανθρωπιάς, αλλά δεν είμαστε στη λίστα των εθελοντών δοτών. Θα θέλαμε να δώσουμε αίμα, αλλά δεν έχει «τύχει» μέχρι σήμερα. Τι θα γινόταν, όμως, αν γνωρίζαμε ότι εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν χρόνια για ένα νεφρό και τραυματίες τροχαίων παρακαλάνε για αίμα;

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

1. Μία μόνο αιμοδοσία μπορεί να σώσει τις ζωές 3 ανθρώπων.

2. Ένας άνθρωπος που γίνεται αιμοδότης στα 18 του και δίνει αίμα κάθε 3-4 μήνες μέχρι την ηλικία των 65 ετών, μπορεί να σώσει δυνητικά πάνω από 150-180 ζωές.

3. Με 100% εθελοντικό αίμα καλύπτουν τις ανάγκες τους τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε.

4. Μόλις 4 στις 10 μονάδες αίματος που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα νοσοκομεία όλης της χώρας προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες. Ο κύριος όγκος του αίματος προέρχεται από συγγενείς και φίλους των ασθενών που βρίσκονται σε ανάγκη. Αυτό προκαλεί προβλήματα τόσο στον αιμοδότη, που δίνει αίμα κάτω από πίεση, όσο και στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας, που αναγκάζεται να βρει αίμα για τον ασθενή, εφόσον δεν διαθέτει εθελοντικό απόθεμα.

5. Περίπου 650.000 μονάδες αίματος ετησίως χρειάζεται η χώρα μας. Από αυτές, το μεγαλύτερο μέρος -που ανέρχεται σε 334.000 μονάδες- προέρχεται από τους συγγενείς και τους φίλους των ασθενών και όχι από εθελοντική αιμοδοσία. Μάλιστα, η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει περίπου 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία.

6. Μέχρι και 100 μονάδες αίματος μπορεί να χρειαστεί ένα θύμα τροχαίου ατυχήματος.

7. Η ομάδα 0 και ιδιαίτερα το ρέζους αρνητικό είναι η ομάδα αίματος που αναζητούν περισσότερο τα νοσοκομεία.

8. Στην Ελλάδα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα, αλλά είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης όσον αφορά τη δωρεά οργάνων.

9. Τα νεφρά, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου, καθώς και ιστοί και κύτταρα είναι τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευτούν μέχρι σήμερα. Σύντομα, όμως, αναμένουμε εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

10. Πάνω από 800 νεφροπαθείς και περισσότεροι από 100 άνθρωποι που χρειάζονται ήπαρ, καρδιά ή πνεύμονες είναι εγγεγραμμένοι στη Λίστα Αναμονής. Από αυτούς, μόνο στο 10-12% γίνεται μεταμόσχευση νεφρού, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο στην περίπτωση των υπόλοιπων οργάνων.

11. 97.000 Έλληνες έχουν κάρτα εθελοντή δότη. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 0,9% του πληθυσμού της χώρας.

12. Έως και 20 άνθρωποι που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρά, κερατοειδείς, δέρμα ή οστά μπορούν να σωθούν από ένα μόνο δότη.

13. το 43% των ελληνων θα ηθελε να δωρισει τα οργανα του μετα θανατον, αλλα δεν το κανει λογω ελλειψησ εμπιστοσυνησ στο συστημα Υγείασ

14. Περίπου 130-150 νέοι ασθενείς αναζητούν κάθε χρόνο μυελό των οστών από μη συγγενή δότη, ενώ ετησίως πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 50 μόνο μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

Info
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων:

*Πανελλήνιος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τηλ.: 210-52.47.061, site: www. aimodosia.org.

*Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τηλ.: 1147 ή 210-64.71.200, site: www.eom.gr.

Για το 95% των ελλήνων ασθενών, στουσ οποιουσ εχει μεταμοσχευτεί μυελοσ των οστων, οι δότες προέρχονται από «δεξαμενές» του εξωτερικού. Η αναζήτηση, όμως, δοτών ανάμεσα σε άτομα με κοινή καταγωγή είναι αποτελεσματικότερη, λόγω γενετικών ομοιοτήτων. Αν είχαμε στην Ελλάδα μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων εθελοντών, περισσότεροι ασθενείς μας θα έβρισκαν γρήγορα κατάλληλο δότη