Νέα εγκεφαλικά κύτταρα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα οποία βοηθούν στη διαδικασία του φλερτ και της εύρεσης συντρόφου, υποστηρίζει έρευνα.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος έχει τον τρόπο του να τα βγάζει πέρα στην περίοδο της εφηβείας, μέσω της ανάπτυξης νέων κυττάρων που βοηθούν στο να μπορέσουν να έφηβοι να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανάγκες της ενηλικίωσης, αλλά και να βρουν σύντροφο.
Οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan βρήκαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα των θηλαστικών αναπτύσσουν νέα κύτταρα στην αμυγδαλή (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα) κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
«Η περιοχή της αμυγδαλής είναι σημαντική για τις κοινωνικές συμπεριφορές και συγκεκριμένα για τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την εύρεση συντρόφου», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας και διδακτορική φοιτήτρια νευροεπιστημών, κ. Maggie Mohr. «Έτσι, σκεφτήκαμε ότι ίσως τα κύτταρα που προστίθενται σε αυτά τα σημεία του εγκεφάλου κατά την εφηβεία θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για την αναπαραγωγική λειτουργία των ενηλίκων», καταλήγει.
Προκειμένου να ελέγξουν αυτήν την υπόθεση, οι επιστήμονες έκαναν ενέσεις σε αρσενικά ποντίκια, έτσι ώστε να «μαρκάρουν» τα κύτταρα που γεννιούνται κατά την εφηβεία. Όταν τα ποντίκια περνούσαν στην ενηλικίωση, οι μελετητές επέτρεπαν την αλληλεπίδραση αρσενικών και θηλυκών ποντικιών. Εξετάζοντας αμέσως μετά από αυτές τις συναντήσεις τους εγκεφάλους τους, ανακάλυψαν νέα κύτταρα που γεννιούνται στην εφηβεία και προστίθενται στην αμυγδαλή και σε άλλες σχετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Ορισμένα μάλιστα από τα νέα αυτά κύτταρα περιείχαν μια πρωτεΐνη που υποδεικνύει κυτταρική δραστηριοποίηση, γεγονός που σημαίνει ότι τα κύτταρα αυτά έχουν γίνει μέρος του νευρικού δικτύου που περιλαμβάνει κοινωνικές και σεξουαλικές συμπεριφορές.
«Πριν την έρευνα δεν ήταν σαφές ούτε καν αν τα κύτταρα που γεννιούνται κατά την εφηβεία επιζούν στην ενήλικη ζωή», λέει η κυρία Mohr. «Αποδείξαμε ότι μπορούν να ωριμάσουν ώστε να γίνουν μέρος του εγκεφαλικού κυκλώματος που αποτελεί τη βάση της ενήλικης συμπεριφοράς», συμπληρώνει.
Παλιότερα πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με όλα τα κύτταρα που θα έχουν ποτέ στη ζωή τους, με εξαίρεση όσα σχετίζονται με τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την οσμή και τη μνήμη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι τα περισσότερα από τα νέα εγκεφαλικά κύτταρα επέζησαν και έγιναν λειτουργικά στα αρσενικά ποντίκια που μεγάλωσαν σε «εμπλουτισμένο» περιβάλλον (π.χ. μεγαλύτερο κλουβί με ρόδα), συγκριτικά με όσα μεγάλωσαν σε ένα απλό κλουβί.
«Δεν γνωρίζουμε αν τα κύτταρα προστίθενται στην ανθρώπινη αμυγδαλή κατά την περίοδο της εφηβείας, αλλά ξέρουμε ότι η αμυγδαλή παίζει παρόμοιο ρόλο στους ανθρώπους και στα ποντίκια. Ελπίζουμε να μάθουμε αν παρόμοιοι μηχανισμοί με αυτούς που ισχύουν στα ποντίκια, τίθενται σε λειτουργία και στους ανθρώπους καθώς ο εγκέφαλος υπόκειται σε μεταμόρφωση κατά την εφηβεία», καταλήγει ο καθηγητής Sisk, συμπράττων συγγραφέας της έρευνας.
Πώς ερωτεύονται οι έφηβοι;
Νέα εγκεφαλικά κύτταρα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα οποία βοηθούν στη διαδικασία του φλερτ και της εύρεσης συντρόφου, υποστηρίζει έρευνα