Οι κακές διατροφικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών, δηλαδή η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η προτίμηση γευμάτων και σνακ πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι, αλλά φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, έχουν σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι του ενήλικου πληθυσμού να παρουσιάζει στις μέρες μας σοβαρές διατροφικές ελλείψεις.

Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που «θεωρητικά» ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. μέταλλα και βιταμίνες. Αυτό, σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων ετών, οφείλεται στο ότι η διατροφική αξία των τροφίμων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 70 χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στην εξάντληση των ορυκτών των εδαφών, την απώλεια των μικροοργανισμών του εδάφους και τις αλλαγές των φυτικών ποικιλιών.

Τις παραπάνω παρατηρήσεις επιβεβαιώνει και το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), κατά το οποίο η έλλειψη των σημερινών τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α, C, D και Ε, που απαιτούνται για τη διατήρηση της καλής υγείας. Για παράδειγμα, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού και μυϊκού συστήματος, τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών, την πήξη του αίματος, τη ρύθμιση της πίεσης και τη λειτουργία των ενζύμων. Η ήπια έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αύξησης των παλμών της καρδιάς, αϋπνία, ευερεθιστότητα, ευαισθησία των νεύρων, σύσπαση των μυών, διανοητική σύγχυση και αίσθημα κατάθλιψης, ενώ σοβαρές ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια οστικής μάζας.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι ελλείψεις σε βασικά μέταλλα μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, καθώς και στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν πολλές από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες, όπως π.χ. το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την απώλεια οστικής μάζας και την άνοια με διατροφικές ελλείψεις.

Για τη διατήρηση, λοιπόν, ενός υγιούς οργανισμού, ο άνθρωπος θα πρέπει να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, καθώς αυτά είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας και τη διατήρηση της ζωής. Η σωστή και υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με διάφορα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά σε καταστάσεις ανεπάρκειας μετάλλων και βιταμινών, μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Info
Μαίρη Σελανικλή, ΜSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μουρκούση 2, Ζωγράφου
τηλ.: 210-77.88.370, κιν. 697-66.17.673
e-mail: maryselanikli@gmail.com

Πολυβιταμίνη VM – 2000 της SOLGAR
Όλα τα θρεπτικά συστατικά και η ενέργεια που χρειαζόμαστε σε μια φόρμουλα!

Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας εξουθενώνουν και καταπονούν τον οργανισμό μας, ενώ πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά. Η πολυβιταμίνη VM-2000 της Solgar, είναι μια ισχυρή πολυ-διατροφική φόρμουλα σχεδιασμένη για να παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, πεπτικά ένζυμα, υπέρ τροφές, βότανα, υδατοδιαλυτές ίνες και βιοφλαβονοειδή), για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων ζωτικότητας, ενέργειας και υγείας.

Είναι κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών, χορτοφάγους, άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αθλητές, αλλά και για όσους ζουν σε έντονους ρυθμούς.