Γιατί ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν ένα ήσυχο βράδυ στο σπίτι μπροστά στην τηλεόραση και άλλοι ένα ολονύχτιο πάρτι; Η εξήγηση φαίνεται να βρίσκεται στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Ο εγκέφαλος των εξωστρεφών και των εσωστρεφών ανθρώπων, σύμφωνα με επιστήμονες, διαφέρει όσον αφορά τον τρόπο που «ανταποκρίνεται» στα ερεθίσματα – εμπειρίες. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτοι φαίνεται να αναζητούν την άμεση ικανοποίηση, ενώ οι δεύτεροι αντιμετωπίζουν την υπερβολική διέγερση ως στρεσογόνο παράγοντα. Επιπλέον, οι εξωστρεφείς εστιάζουν περισσότερο στο πρόσωπο των ανθρώπων, ενώ οι εσωστρεφείς δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε λεπτομέρειες, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν τους αρέσουν οι καταστάσεις που προκαλούν διέγερση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cornell της Νέας Υόρκης μελέτησαν μια ομάδα φοιτητών και έπειτα από πειράματα παρατήρησαν ότι οι εξωστρεφείς βίωναν «εκρήξεις» ντοπαμίνης (ορμόνης που συνδέεται με το αίσθημα της χαράς και της ευφορίας) ως αποτέλεσμα της επίδρασης του περιβάλλοντός τους, κάτι που δεν φάνηκε να ισχύει για τους σπιτόγατους. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι οι τελευταίοι έχουν θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους .