Οι γυναίκες στις ΗΠΑ, που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν έως και διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που πάσχει από αυτισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλή ρύπανση, σύμφωνα με μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard (HSPH).


Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εθνική μελέτη, που εξετάζει τη σχέση μεταξύ αυτισμού και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως δήλωσε και η βασική συγγραφέας Andrea Roberts, επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών, «Τα ευρήματά μας εγείρουν ανησυχίες, καθώς ανάλογα με το είδος του ρύπου, το 20% έως 60% των γυναικών της μελέτης ζούσαν σε περιοχές, όπου ο κίνδυνος αυτισμού ήταν αυξημένος.


Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη «Nurses’ Health Study II», μια μακροχρόνια μελέτη, που ξεκίνησε το 1989 και στην οποία συμμετείχαν 116.430 νοσηλεύτριες. Από τη μεγάλη αυτή ομάδα, οι επιστήμονες μελέτησαν 325 γυναίκες, που είχαν παιδί με αυτισμό και 22.000 γυναίκες, που είχαν παιδί χωρίς τη διαταραχή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν στο 20% των περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά σωματιδίων ντίζελ ή υδραργύρου στον αέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό σε σύγκριση με εκείνες, που ζούσαν στο 20% των περιοχών με τα χαμηλότερα ποσοστά.


Ωστόσο, και άλλα είδη ρύπων, όπως ο μόλυβδος, το ​​μαγγάνιο και η συνδυαστική έκθεση σε μέταλλα, σχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης της πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ζούσαν στο 20% των περιοχών με τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των ρύπων ήταν περίπου 50% πιο πιθανό να έχουν παιδί με αυτισμό από ότι αυτές, που ζούσαν στο 20% των περιοχών με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις.