Όσοι θέλουν να χάσουν κιλά είναι πιο πιθανό να θέσουν στόχους, που ναι μεν είναι μεγαλόπνοοι, αλλά προσφέρουν ευελιξία, από ότι στόχους συγκεκριμένους, που δεν αλλάζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Consumer Research».


Έτσι, οι συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους έθεσαν στόχους που είτε κυμαίνονταν σε ένα εύρος κιλών (π.χ. απώλεια 2-4 κιλά) είτε εστίαζαν σε ένα μονοψήφιο αριθμό (π.χ. 3 κιλά). Στο τέλος του προγράμματος, υψηλότερο ποσοστό εκείνων που ανήκαν στην πρώτη ομάδα γράφτηκε ξανά στο πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν υπήρχε πραγματική διαφορά στη μέση απώλεια βάρους μεταξύ των δύο ομάδων.


Φαίνεται, λοιπόν, η ύπαρξη εύρους κιλών να βοηθάει στην απώλεια βάρους, καθώς το υψηλό νούμερο (δηλαδή η απώλεια 4 κιλών) διατηρεί το χαρακτήρα της πρόκλησης, ενώ το χαμηλό νούμερο (η απώλεια 2 κιλών) κάνει το στόχο πιο εφικτό. Αντίθετα, ο μονός αριθμός (απώλεια 3 κιλών) μπορεί να εκληφθεί ως μια συμβιβαστική λύση, κάνοντας το στόχο λιγότερο προκλητικό και εφικτό.

Ακολουθήστε το στο Google News