Τα καρδιακά προβλήματα -όπως αυτά που θεωρείται ότι αποτέλεσαν την αιτία θανάτου του ηθοποιού Τζέιμς Γκαντολφίνι – αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την υγεία κατά τη διάρκεια των διακοπών υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί.


Ο 51χρονος ηθοποιός Τζέιμς Γκαντολφίνι, γνωστός ως «Τόνι Σοπράνο» από την τηλεοπτική σειρά «Οι Σοπράνος» πέθανε από καρδιακή προσβολή πριν λίγες μέρες στη Ρώμη κατά τη διάρκεια των διακοπών του.


Σύμφωνα δε με έρευνα του 2003 σε δείγμα 92 Δανών ενηλίκων που υπέφεραν από έμφραγμα κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα συμπεράσματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine, οι διακοπές συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες εκτός των συνηθισμένων και μπορούν να επιβαρύνουν με πρόσθετο σωματικό και ψυχικό φόρτο τον οργανισμό.


Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το έμφραγμα μπορεί να προκληθεί εντός των πρώτων δυο ημερών των διακοπών συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες.


Μερικοί από τους λόγους που θεωρείται ότι επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία είναι το υπερβολικό φαγητό και ποτό κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξαφνική αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, τα πολύβουα μέρη και ο μολυσμένος αέρας.


Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρότι τα εμφράγματα δεν είναι ασυνήθιστα κατά τη διάρκεια των διακοπών, εντούτοις οι άνθρωποι που πηγαίνουν συχνά διακοπές και αποφεύγουν τις υπερβολές, είναι λιγότερο πιθανό να κινδυνεύσουν από έμφραγμα.