Σύμφωνα με έρευνα, οι έφηβοι σήμερα εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό από την ψηφιακή τεχνολογία, που πια δεν είναι σε θέση να θυμούνται λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους, όπως ο αριθμός του τηλεφώνου τους.


Ειδικοί από τη Νότια Κορέα, μία από της πιο ψηφιακά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, βρήκαν ότι οι γνωστικές ικανότητες εκείνων που στηρίζονται πολύ στην τεχνολογία, φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά, πρόβλημα που συνήθως παρατηρείται σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι ή πάσχουν από κάποια ψυχιατρική ασθένεια. Υπεύθυνη δε για την κατάσταση αυτή, την οποία ονόμασαν «ψηφιακή αμνησία», θεωρούν την τεχνολογία.


Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νέων, ηλικίας 10 έως 19 ετών, που χρησιμοποιούν τα smart phones τους για περισσότερες από 7 ώρες καθημερινά φτάνει το 18,4%.


Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, εκείνοι που χρησιμοποιούν πολύ την τεχνολογία είναι πιθανό να αναπτύξουν περισσότερο την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου τους, παραμελώντας τη δεξιά, η οποία σχετίζεται με τη συγκέντρωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η προσοχή και η μνήμη των χρηστών, που στο 15% περίπου των περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσει στα πρώιμα στάδια εκδήλωσης άνοιας.


Επιπλέον, οι παραπάνω χρήστες φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα και όσον αφορά τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, με τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.