«Λιγότερο στρες, περισσότερη ενέργεια». Αυτό θα ευχόμασταν πιθανότατα, αν μας ζητούσαν να προσδιορίσουμε τις αλλαγές που θα θέλαμε στην καθημερινότητά μας. Η σύγχρονη ζωή μάς εξαντλεί, ο χρόνος μάς πιέζει. Και το ρολόι είναι πάντα εκεί, έτοιμο να μας το υπενθυμίσει. Στις παρακάτω σελίδες θα ανακαλύψουμε τους τρόπους να βγάλουμε το ρολόι από τον άχαρο στερεοτυπικό του ρόλο και να το κάνουμε σύμμαχό μας στη… χαλάρωση. Ακούγεται παράδοξο; Ας δούμε!


08.00


Τόνωση-εξπρές

Για να σηκωθούμε πραγματικά ξεκούραστοι από το κρεβάτι, αρκεί αμέσως μόλις ξυπνήσουμε να κάνουμε κοφτά χτυπηματάκια με τις άκρες των δαχτύλων μας σε έναν νοητό κύκλο γύρω από την κορυφή του κεφαλιού. Ο οργανισμός μας θα τονωθεί άμεσα.


«Γυμνασμένη» αναπνοή

Συχνά νιώθουμε εξαντλημένοι εξαιτίας του σπασμωδικού τρόπου με τον οποίο αναπνέουμε. Ο διαφραγματικός τρόπος αναπνοής, σε συνδυασμό με ασκήσεις χαλάρωσης, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για να ξεκινήσουμε, λοιπόν, την ημέρα μας ξεκούραστοι και χαλαροί, μπορούμε να δοκιμάσουμε μια απλή αναπνευστική άσκηση: Ξαπλώνουμε ανάσκελα στο κρεβάτι ή στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν σταθερά και τοποθετούμε ένα ελαφρύ βιβλίο στο στομάχι μας. Εισπνέουμε βαθιά, προσπαθώντας να «ανεβάσουμε» το βιβλίο, φουσκώνοντας ουσιαστικά την κοιλιά μας. Στη συνέχεια, εκπνέουμε, προσπαθώντας να «κατεβάσουμε» το βιβλίο, ρουφώντας το στομάχι μας. Στην αρχή μπορούμε να αφιερώνουμε λίγα λεπτά στην άσκηση και να την επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια να δοκιμάσουμε να την εκτελούμε καθημερινά.


Χρωματιστό ποτήρι

Χρειαζόμαστε ένα μπλέντερ, εποχικά λαχανικά και φρούτα. Ένας χυμός που συνδυάζει και τις δύο κατηγορίες τροφών έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, επομένως ο οργανισμός μας έχει στη διάθεσή του περισσότερα εφόδια για ενέργεια. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε κόκκινα φρούτα, όπως ρόδι, φράουλες, μούρα, φραγκοστάφυλα ή μύρτιλα, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες, θα έχουμε άμεσα έναν εξαιρετικά δυναμωτικό χυμό.


12.00


Σοκολάτα για ενέργεια

Ό,τι είναι η βενζίνη για το αυτοκίνητο, είναι και η σοκολάτα για τον οργανισμό μας. Τα απλά σάκχαρα που περιέχει χρησιμοποιούνται από το σώμα μας ως άμεση καύσιμη ύλη, χαρίζοντάς μας ενέργεια, ενώ παράλληλα, λόγω της μικρής περιεκτικότητάς της σε καφεΐνη, ενεργοποιείται ακόμα περισσότερο το νευρομυϊκό σύστημα. Ένα κομμάτι, λοιπόν, σοκολάτας (κατά προτίμηση μαύρης) όταν αισθανθούμε κούραση μέσα στην ημέρα αποτελεί το ιδανικό σνακ.


Ζεν στο γραφείο

Η δουλειά στο γραφείο μπορεί να γίνει λιγότερο αγχωτική αν βάλουμε ακουστικά και ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χαλαρωτική μουσική με αργό τέμπο, που αντιστοιχεί περίπου στους χτύπους της καρδιάς μας σε κατάσταση ηρεμίας (περίπου 60-70 bit ανά λεπτό), ασκεί επίδραση στα αυτόνομα κέντρα του εγκεφάλου, όπου βρίσκονται και οι πυρήνες που ελέγχουν την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, μελωδίες με χαρακτήρα αργό και ονειρικό επιδρούν εγκεφαλικά, καταστέλλοντας την αδρεναλίνη (ορμόνη του στρες), ελαττώνουν τον ρυθμό της καρδιάς και συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προσοχή, όμως! Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό τα μουσικά είδη να εναλλάσσονται μεταξύ τους, γιατί διαφορετικά ο εγκέφαλος κουράζεται, με αποτέλεσμα ακόμα και ένα χαλαρωτικό κομμάτι, όταν επαναλαμβάνεται, να γίνεται στρεσογόνο.


3 σε 1

Την ώρα που ετοιμάζουμε την εργασία που μας ζήτησε ο διευθυντής μας σκεφτόμαστε ποιος θα παραλάβει το παιδί από το σχολείο και παράλληλα θυμόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε ένα σημαντικό τηλεφώνημα. Η σκέψη μας περνάει από τη μια δουλειά στην άλλη και το αποτέλεσμα είναι ένα: νιώθουμε εξάντληση. Έρευνες δείχνουν ότι όταν κάνουμε ένα μόνο πράγμα, τόσο η δεξιά όσο και η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μας επικεντρώνονται σε αυτό, ενώ όταν καταπιανόμαστε με δύο εργασίες ταυτόχρονα κάθε ημισφαίριο αναλαμβάνει μία εργασία. Αν δοκιμάσουμε, όμως, να ασχοληθούμε ταυτόχρονα και με κάτι τρίτο, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε κάτι. Το να ιεραρχούμε, λοιπόν, τις προτεραιότητές μας και να έχουμε καλύτερη οργάνωση θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την ψυχική κούραση.


Η2Ο

Το νερό συνδέεται άμεσα με την ευεξία. Αντίθετα, η κατανάλωση ελάχιστου νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενεργητικότητά μας, αφού μαζί του χάνονται και πολύτιμοι ηλεκτρολύτες, απαραίτητοι για τη φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Ένα μπουκάλι πάνω στο γραφείο μας, λοιπόν, είναι η λύση για άμεση τόνωση.


16.00


Τονωτικά βότανα

Είναι η ώρα που η κούραση μάς ξεπερνάει. Ένα τονωτικό ρόφημα είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να επανέλθουμε δριμύτεροι. Δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε ένα από τα παρακάτω βότανα και να φτιάξουμε ένα ρόφημα, ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλάκι από το βότανο (ή ολόκληρη τη ρίζα στην περίπτωση του τζίνσενγκ). Το αφήνουμε για 5΄, σουρώνουμε και πίνουμε (μέχρι 1-2 φλιτζάνια ανάμεσα στα γεύματα).


1. Ginkgo biloba

Θεωρείται ιδανικό για καταπονημένους οργανισμούς χάρη στην τονωτική του δράση.


2. Τζίνσενγκ

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση.


3. Αγριοτριανταφυλλιά

Η χρήση της συνδέεται με την τόνωση του οργανισμού.


4. Μελισσόχορτο

Ιδανικό για περιπτώσεις σωματικής ή πνευματικής κούρασης.


Άνθρωποι vs υπολογιστών

Η κούραση είναι γραμμένη στα γονίδιά μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαστε κατασκευασμένοι με τις προδιαγραφές των κομπιούτερ, να δουλεύουμε δηλαδή νυχθημερόν σε έντονους ρυθμούς. Τα συχνά, λοιπόν, διαλείμματα από το αντικείμενο της δουλειάς μας -ακόμα και για να αναπνεύσουμε βαθιά για λίγα λεπτά- είναι απαραίτητα προκειμένου να περιορίσουμε την κόπωση (σωματική και ψυχική) που αισθανόμαστε. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτες, ο μέγιστος χρόνος συγκέντρωσης σε μια πνευματική εργασία (π.χ. διάβασμα) δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 20΄. Παίρνοντας, δηλαδή, τα μάτια μας από το βιβλίο ακόμα και για μόλις 1΄, μπορούμε να επιστρέψουμε και πάλι συγκεντρωμένοι στην εργασία μας.


Η ενέργεια στο χέρι μας

Ένας τρόπος να ανακτήσουμε την ενέργειά μας είναι να ακολουθήσουμε πιστά τις επιταγές της ρεφλεξολογίας, σύμφωνα με την οποία οι πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ενεργοποιούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ίδιου μας του οργανισμού. Όταν αισθανθούμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, δεν έχουμε παρά να αγκαλιάσουμε με τα δάχτυλα του ενός χεριού τον αντίχειρα του άλλου, ασκώντας κυκλικές πιέσεις για 1-2΄. Αποτέλεσμα; Ο οργανισμός γεμίζει ευεξία, εκκρίνοντας μεταξύ άλλων ενδορφίνες (ουσίες που σχετίζονται με την καλή διάθεση και την τόνωση του οργανισμού).


Χαλαρωτικό σνακ

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, μέταλλο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι το μαγνήσιο αποβάλλεται από το σώμα σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Μια χούφτα αμύγδαλα, λοιπόν, είναι το ιδανικό σνακ για να βάλουμε φρένο στο στρες που «ρουφάει» την ενέργειά μας.


20.00


Επόμενη στάση: Κολυμβητήριο

Ο όγκος εργασίας αυξάνεται, ο χρόνος είναι ανελέητος, ο διευθυντής μάς πιέζει… Και εμείς, χαμένοι κάπου εκεί ανάμεσα, προσπαθούμε φεύγοντας από τη δουλειά να «κατεβάσουμε ρολά». Το εργασιακό στρες, όμως, μας κυνηγάει. Ο τρόπος να το τιθασεύσουμε είναι μια στάση στο κολυμβητήριο. Κολυμπώντας με σταθερό ρυθμό για 30΄, θα γυμναστούμε και παράλληλα θα ξεθυμάνουμε.


Ακόμα και το γεγονός ότι επιπλέουμε στο νερό είναι από μόνο του χαλαρωτικό. Αν συγκεντρωθούμε στις κινήσεις των χεριών και των ποδιών, αναπνέοντας σωστά, θα καταφέρουμε να απομονωθούμε και να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας, νιώθοντας σαν να έχουμε κάνει διαλογισμό!


Πράσινη «συνταγογράφηση»

Αν θέλουμε να αισθανθούμε ξεκούραστοι, πρέπει να βάλουμε την κίνηση στη ζωή μας, λένε οι ειδικοί. Αντιφατικό; Καθόλου, αφού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αεροβική άσκηση, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο, αυξάνει την ενεργητικότητα. Τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα όταν γυμναζόμαστε στη φύση. Μάλιστα, βρετανοί ειδικοί συνιστούν τη βόλτα σε χώρους με πράσινο (π.χ. στην εξοχή) ως θεραπεία σε παθήσεις που σχετίζονται με το στρες, τονίζοντας ότι οι οικογενειακοί γιατροί θα έπρεπε να «συνταγογραφούν» πλέον στους ασθενείς τους περιπάτους στη φύση!


Αντίο μαύροι κύκλοι

Η στιγμή που θα καθίσουμε στον καναπέ μας για να χαλαρώσουμε είναι ιδανική και για ξεκουράσουμε τα μάτια μας, «σβήνοντας» τους μαύρους κύκλους, σημάδια της επιβαρυμένης καθημερινότητάς μας. Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και βρέχουμε ένα κομμάτι βαμβάκι, το οποίο τοποθετούμε στα μάτια μας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 15΄, ανανεώνοντας το βαμβάκι κάθε φορά που το νερό ζεσταίνεται. Το κρύο νερό βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο.


Φίλοι για πάντα

Οι επιστήμονες μάς προκαλούν να σηκωθούμε από τον καναπέ και να κανονίσουμε έξοδο με τους φίλους μας, αφού έτσι -λένε- θα αισθανθούμε την κούραση της ημέρας να υποχωρεί. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί χαρίζουν ευεξία και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.


23.00


Αναζωογονημένο σώμα

Ένα χαλαρωτικό ντους πριν πάμε για ύπνο θα διώξει από πάνω μας την κούραση και το στρες της ημέρας. Η «συνταγή» είναι απλή: Επιλέγουμε ένα αφρόλουτρο με άσπρο τσάι και σε 100 ml ρίχνουμε τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 10 σταγόνες τζοτζόμπα, 6 σταγόνες ιλάνγκ-ιλάνγκ και 5 σταγόνες περγαμόντου. Το άσπρο τσάι και το λάδι τζοτζόμπα αναζωογονούν την επιδερμίδα, ενώ τα αιθέρια έλαια ιλάνγκ-ιλάνγκ και περγαμόντου ξεκουράζουν το σώμα.


Ξεκούραστο πρόσωπο

Μία φορά την εβδομάδα (π.χ. το Σαββατοκύριακο, που έχουμε περισσότερο χρόνο) μπορούμε μετά το βραδινό μας ντους να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να κάνουμε το πρόσωπό μας να φαίνεται ξεκούραστο και λαμπερό. Το ατμόλουτρο είναι το μυστικό. Σε ένα μπολ ρίχνουμε μια κούπα βραστό νερό και προσθέτουμε από 1 σταγόνα αιθέρια έλαια λεμονιού, λεβάντας και δεντρολίβανου και ανακατεύουμε καλά. Σκύβουμε πάνω από το μπολ, κρατώντας μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι μας. Κλείνουμε τα μάτια και αφήνουμε το λεμόνι να καθαρίσει σε βάθος την επιδερμίδα μας και να δώσει λάμψη στο κουρασμένο μας δέρμα.


Ο ιδανικός ύπνος

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κοιμόμαστε 8 ώρες για να ξυπνάμε ξεκούραστοι. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και η ποιότητα του ύπνου. Φτιάχνοντας το ιδανικό σκηνικό ύπνου, βοηθάμε τον οργανισμό μας να ανανεωθεί και να τονωθεί.


1. Επιλέγουμε ένα στρώμα που δεν είναι ούτε σκληρό (επειδή τότε πιέζεται η λεκάνη) ούτε και μαλακό (επειδή η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις δεν ξεκουράζονται στη φυσική τους στάση).


2. Διαλέγουμε ένα λεπτό και μαλακό μαξιλάρι αν κοιμόμαστε μπρούμυτα και ένα μέτριας σκληρότητας στην περίπτωση που προτιμάμε να κοιμόμαστε ανάσκελα.


3. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχει υπερβολική ζέστη στο υπνοδωμάτιο. Άλλωστε, ο οργανισμός μας χρειάζεται δροσερό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ιδανική θερμοκρασία θεωρούνται οι 20 βαθμοί.


4. Σβήνουμε την τηλεόραση (ή ακόμα καλύτερα τη βγάζουμε από το δωμάτιο) και κλείνουμε τα φώτα για τον εξής λόγο: Ο οργανισμός μας όσο κοιμόμαστε είναι σε θέση να «πιάνει» οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμα και μικρής έντασης, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουμε να ξεκουραστούμε πραγματικά.