Το συνεχές τσιμπολόγημα είναι μια προσφιλής συνήθεια, κυρίως για εκείνους που προσπαθούν, δυσκολεύονται ή ακόμη και βασανίζονται να χάσουν κιλά. Ένα μικρό σνακ που κάποιος συνάδελφος σας κερνάει μέσα στην ημέρα, το φαγητό του παιδιού, που το τρώτε για να μην το πετάξετε, μια μικρή σοκολατίτσα που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα… πάντα υπάρχει κάποια αφορμή μέσα στην ημέρα για να γευτείτε κάτι «απαγορευμένο». Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι τρεις: η παρόρμηση, η έλλειψη πειθαρχίας και το ότι χρησιμοποιείτε το φαγητό για να νιώσετε καλύτερα. Αλλά και οι τρεις λόγοι έχουν τη βάση τους σε έναν και πολύ σοβαρότερο: το στρες.

Το προφίλ σας
Οι δίαιτες είναι η εμμονή σας. Μάλιστα, η ιδέα τού να χάσετε κιλά σας απασχολεί σε τόσο έντονο βαθμό, που σας κάνει να ανεβαίνετε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα στη ζυγαριά. Συνήθως επιλέγετε ελαφριά γεύματα και light προϊόντα. Αποφεύγετε τα λιπαρά και τη ζάχαρη και όταν βγαίνετε ελέγχετε την κατανάλωση ποτών, γλυκών και μεγάλων ποσοτήτων ψωμιού. Ωστόσο, όταν το βράδυ μένετε σπίτι, η σκέψη σας κολλάει σε εκείνο το πακέτο πατατάκια με sour cream ή εκείνη τη σακούλα των παιδιών με γαριδάκια. Τελικά την ανοίγετε και δεν πέφτετε στο κρεβάτι αν δεν την καταναλώσετε ολόκληρη!

Οι λύσεις
Πολλά και μικρά γεύματα
Τρώτε το λιγότερο τρία γεύματα την ημέρα και μην παραλείπετε κανένα γεύμα (ειδικά το πρόγευμα). Καταναλώνετε ένα γεύμα ή σνακ κάθε 4 ώρες, για να εξασφαλίσετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά. Οι καλύτερες επιλογές για σνακ είναι τα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), οι ξηροί καρποί, το γάλα και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Με το να παραλείπετε γεύματα δεν βοηθάτε τον εαυτό σας στο να χάσει κιλά. Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια, αλλά και πειθαρχία στα γεύματα. Οι βραδινές σας επιδρομές οφείλονται στο ότι νιώθετε συχνά ότι δεν τρώτε όσο χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε και ο εγκέφαλός σας δίνει σήμα ότι «πρέπει» να φάτε κάτι ανθυγιεινό!

Μην καταργείτε τους υδατάνθρακες
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τους υδατάνθρακες παχυντική και ανθυγιεινή τροφή, όταν όμως συνδυάζονται σωστά (π.χ. με λαχανικά) μπορούν να γίνουν μια πολύ καλή τροφή. Οι υδατάνθρακες μας προσφέρουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε, να σκεφτούμε και να γίνουν όλες οι απαραίτητες λειτουργίες του σώματός μας. Ακόμη, είναι η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου μας και του νευρικού μας συστήματος. Όμως, για να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από αυτούς, πρέπει να τους καταναλώνουμε με μέτρο και να τους εντάσσουμε σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Χρειάζονται και τα λιπαρά
Ως γνωστό, υπάρχουν τα καλά και τα κακά λιπαρά. Για παράδειγμα, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί), το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρά. Αντίθετα, το βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, τα παχιά τυριά και τα έτοιμα τρόφιμα, όπως τα κέικ και τα γλυκά, ανήκουν στα τρόφιμα που μας επιβαρύνουν με κακά λιπαρά. Βέβαια, ακόμα και τα καλά λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς παχαίνουν (π.χ. μία κουταλιά ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 130 θερμίδες).

Αποφύγετε να αγοράζετε «αμαρτωλά» τρόφιμα
Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα πατατάκια, οι σοκολάτες και τα μπισκότα. Εάν, πάντως, λυγίσετε, ικανοποιήστε τη λιγούρα σας με δύο καρέ μαύρης κατά προτίμηση σοκολάτας.

Μη ζυγίζεστε συνεχώς
Να ζυγίζεστε μόνο μία φορά την εβδομάδα και πάντα την ίδια ώρα (ιδανικά το πρωί).

Μην είστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό σας
Δεν πρέπει να στερείστε τα πάντα, γιατί θα κουραστείτε εύκολα. Ένα μικρό παγωτό την εβδομάδα δεν θα επιβαρύνει τη σιλουέτα σας, αρκεί να περιορίζεται σε ένα.

Πίνετε αρκετό νερό
Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον
8 ποτήρια την ημέρα για καλή οργανική λειτουργία. Όταν είστε αφυδατωμένοι, πιθανότατα αυτό να σας προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή σας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνεται.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Όταν βρίσκεστε σε μακροχρόνιο στρες, καλό είναι να ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταναλώνοντας άφθονα τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α), όπως τα καρότα, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών C και Α, καθώς επίσης φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου, είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύει από τις λοιμώξεις. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται στα μαυρομάτικα φασόλια, το σπανάκι και σε άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το καβούρι, τα στρείδια, τα φύτρα σιταριού, το συκώτι, οι σπόροι κολοκύθας και το κόκκινο κρέας.

Οι τροφές αντιστρές
Δημητριακά ολικής άλεσης Ιδανικό σνακ σε περίπτωση που αισθανόμαστε κουρασμένοι και ευερέθιστοι. Σε αυτή την περίπτωση, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πιθανότατα να έχουν πέσει. Οι υδατάνθρακες από τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης απορροφούνται αργά από τον γαστρεντερικό σωλήνα, παρέχοντας στον οργανισμό ενέργεια σε αργό ρυθμό ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Φρούτα και λαχανικά Αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες δημιουργούνται στον οργανισμό εξαιτίας του στρες. Καταναλώνετε τουλάχιστον 3 μερίδες ημερησίως.
Λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός) Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, προστατεύουν από τις αρνητικές επιδράσεις του στρες.
Ξηροί καρποί Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν, προλαμβάνουν τις αρρυθμίες και διευκολύνουν τον ύπνο.
Άπαχα γαλακτοκομικά, αυγά,
άπαχο κρέας και πουλερικά Εξασφαλίζουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο, για γερά νεύρα και υγιές μυϊκό σύστημα.
Πράσινο τσάι Πλούσιο σε κατεχίνες, προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και χωρίς να είναι απολύτως αποδεδειγμένο, συμβάλλει και στην απώλεια βάρους!

Τροφές που στρεσάρουν
Αλκοόλ Το αλκοόλ λειτουργεί κατασταλτικά στο νευρικό μας σύστημα, προκαλώντας την αίσθηση ότι σας χαλαρώνει, και έτσι είναι πολύ πιθανόν άτομα με αυξημένο στρες να εξαρτηθούν από την κατασταλτική δράση του. Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί εύκολη φυγή από την πραγματικότητα και σίγουρα δεν σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε το στρες και τις καταστάσεις που το δημιουργούν. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ έχει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή διεγείρει αντί να καταστέλλει το νευρικό σύστημα.
Καφεΐνη Η καφεΐνη αποτελεί μια διεγερτική ουσία για το νευρικό σας σύστημα και βρίσκεται σε διάφορα ροφήματα και τρόφιμα, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το τσάι. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο, ταχυκαρδία και διαταραχές του ύπνου. Παρ’ όλα αυτά, τα άτομα τα οποία έχουν αυξημένο στρες συχνά καταναλώνουν ιδιαίτερα αυξημένες ποσότητες καφεΐνης, συνήθως υπό τη μορφή καφέ, επιδεινώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός τους. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση καφέ να κινείται στα αποδεκτά πλαίσια, δηλαδή όχι παραπάνω από 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, όπως διάφορα γλυκά (π.χ. κέικ, μπισκότα κ.ά), αναψυκτικά με ζάχαρη κ.ά., προκαλούν έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχετε αρκετή ενέργεια, ενώ παράλληλα σας οδηγεί και πάλι στο ψυγείο, αυξάνοντας το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνετε.
Επεξεργασμένα τρόφιμα Στα τρόφιμα αυτά συγκαταλέγονται η άσπρη ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το άσπρο ψωμί κ.ά. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, τα ραφιναρισμένα τρόφιμα συστήνεται να αποφεύγονται και να προτιμούνται τα αντίστοιχα τρόφιμα στην ανεπεξέργαστη μορφή τους.

Η δίαιτα αντιστρές
Εξασφαλίζει υγεία, ευεξία, ισορροπία και αν την ακολουθήσετε πιστά για ένα μήνα, υπόσχεται να σας βοηθήσει να χάσετε έως και τέσσερα κιλά!


Πρωινό Σνακ
Μεσημεριανό Σνακ Βραδινό
ΔΕΥΤΕΡΑ ➜ Ένα γιαούρτι (2% λιπαρά) με 40 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης
➜ 1 φρούτο
➜ 1 μπανάνα ➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι ➜ Ψητό φιλέτο σολομού με πλιγούρι
➜ 1 σαλάτα λαχανικών
➜ 1 μικρό φρούτο
➜ 10 ωμά αμύγδαλα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Ένα τοστ με τυρί (ή γαλοπούλα)
➜ 1 φρούτο
ΤΡΙΤΗ ➜ 40 γρ. κουάκερ με γάλα (1,5% λιπαρά) ή
➜ γιαούρτι (2% λιπαρά)
➜ 1 μπανάνα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Φακές με σαλάτα λαχανικών
➜ 6 ελιές
➜ 1 μέτριο κριθαρένιο παξιμάδι
➜ 1 φρούτο ➜ 10 ωμά αμύγδαλα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Σαλάτα λαχανικών
➜ Ψάρι (ψητό
ή βραστό)
➜ 1 φρούτο
ΤΕΤΑΡΤΗ ➜ 1 φέτα ψωμί πολύσπορο (με ταχίνι ολικής αλέσης και μέλι)
➜ 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
➜ 1 μπανάνα και
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Σπανακόρυζο με σαλάτα λαχανικών και ➜ 60 γρ. λευκό τυρί ➜ 1 φρούτο
➜ 10 ωμά αμύγδαλα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Σαλάτα λαχανικών με 100 γρ. τυρί κότατζ
➜ Φρυγανιές σίκαλης ➜ 1 φρούτο
ΠΕΜΠΤΗ ➜ 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με 60 γρ. ανθότυρο, ντομάτα
➜ 4 ελιές
➜ 1 μπανάνα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Μακαρόνια ολικής άλεσης με σάλτσα ντομάτας
➜ 30 γρ. τυρί
➜ Σαλάτα λαχανικών
➜ 1 φρούτο
➜ 10 ωμά αμύγδαλα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Γιαούρτι (2% λιπαρά) με μέλι και κανέλα ➜ 1 φρούτο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ➜ 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα ➜ 1 μπανάνα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Φασολάκια λαδερά (με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά μερίδα)
➜ Σαλάτα λαχανικών
➜ 60 γρ. τυρί
➜ 1 φρούτο
➜ 10 ωμά αμύγδαλα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Ομελέτα (με 2 αυγά, ντομάτα, κολοκυθάκι)
➜ 2 φρυγανιές
➜ 1 φρούτο
ΣΑΒΒΑΤΟ ➜ Κριθαρένιο παξιμάδι με ανθότυρο, αγγούρι
➜ 6 ελιές
➜ 1 μπανάνα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Ψαρόσουπα (με καρότο, κολοκυθάκι, πατάτα)
➜ Σαλάτα λαχανικών
➜ 1 φρούτο
➜ 10 ωμά αμύγδαλα ➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Ντάκος (παξιμάδι, τυρί φέτα light και ντομάτα)
➜ 1 φρούτο
ΚΥΡΙΑΚΗ ➜ Ομελέτα με 2 αυγά, πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτα ➜ 1 μπανάνα
➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Κοτόπουλο σχάρας με καστανό ρύζι
➜ Λαχανικά σχάρας ➜ Σαλάτα λαχανικών
➜ 1 φρούτο
➜ 10 ωμά αμύγδαλα ➜ 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
➜ Φρουτοσαλάτα με καρύδια και κανέλα