Οι Έλληνες νέοι – όπως αποκαλύπτουν τα μαλλιά τους – υποφέρουν περισσότερο από στρες και προβλήματα ψυχικής υγείας και είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους Σουηδούς.Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα έχουν επιφέρει μια κοινωνική κρίση που με τη σειρά της έχει επηρεάσει και την υγεία των ανθρώπων διαπιστώνουν οι Σουηδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Linkoping.

Στην σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One ζητήθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Linkoping να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν την υγεία τους και το στρες που βιώνουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από κάθε άποψη οι Έλληνες φοιτητές έχουν χειρότερη κατάσταση υγείας σε σύγκριση με τους Σουηδούς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης – που αποτελεί δείκτη του στρες – στους Έλληνες φοιτητές δεν ήταν υψηλά, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά χαμηλά. Η εξήγηση των ερευνητών είναι ότι ενώ στις περιπτώσεις που το στρες είναι οξύ η κορτιζόλη αυξάνεται, όταν το στρες είναι χρόνιο και ο οργανισμός εξαντλείται η κορτιζόλη μειώνεται. «Εάν οι παράγοντες που προκαλούν στρες παραμείνουν, τότε σταδιακά αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα» επισημαίνει ο Tomas Faresjo καθηγητής κοινωνικής κοινωνιολογίας και επικεφαλής ερευνητής.

Σύμφωνα με την έρευνα το 42% των Ελλήνων απάντησαν ότι είχαν βιώσει σοβαρά γεγονότα συγκριτικά με το 23% των Σουηδών, ενώ το 47% των Ελλήνων ανάφεραν ότι είχαν στρες συγκριτικά με το 21% των Σουηδών, ενώ το 24% των Ελλήνων είπαν ότι δεν είχαν ελπίδα για το μέλλον, συγκριτικά με το 5% των Σουηδών.

Aκόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι τα βιολογικά επίπεδα του στρες μετρήθηκαν με τη βοήθεια των μαλλιών. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Linkoping. Μελετώντας την τρίχα είναι δυνατό να μετρηθεί πάνω της η απελευθέρωση της κορτιζόλης το προηγούμενο διάστημα. Διαφορετικά επίπεδα κορτιζόλης αφήνουν διαφορετικά αποτυπώματα πάνω στις τρίχες και εφόσον τα μαλλιά μακραίνουν κατά περίπου ένα εκατοστό τον μήνα, είναι δυνατό να δουν οι ερευνητές πόσο στρεσσαρισμένο είναι ένα άτομο τους τελευταίους μήνες.