Συγκεκριμένα νούμερα έχουν άμεση και ζωτική σχέση με τη μακροημέρευσή μας. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι αριθμοί και κυρίως ποια μεγέθη αποφαίνονται για τα τρωτά σημεία της υγείας μας, γιατί κάποια από αυτά μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Περισσότερες ρυτίδες = Αδύναμη καρδιά

Οι ρυτίδες που έχουν χαραχτεί στο δέρμα μας, καθώς και κάποια ακόμη σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν δανοί επιστήμονες. Σε μακροχρόνια έρευνα που έκαναν σε σύνολο 11.000 ατόμων διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν 3-4 σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, εναπόθεση λίπους στα βλέφαρα, απαρχές φαλάκρας και μεγάλους λοβούς στα αφτιά, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που έμοιαζαν νεότεροι.

Αδύνατοι μηροί = Κίνδυνος διαβήτη

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα καλλίγραμμο πόδι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία; Κι όμως, είναι δυνατόν ακόμα και να διπλασιάσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, λίγο λίπος παραπάνω στους μηρούς ίσως και να ωφελεί τους χτύπους της καρδιάς. Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης σε μακροχρόνια έρευνα που έκαναν (διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια) σε άνδρες και γυναίκες παρατήρησαν ότι όσων η περιφέρεια των μηρών τους ήταν κάτω των 55 εκ. κινδύνευαν στο διπλάσιο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα. Κάτι που δεν συνέβαινε σε άνδρες και γυναίκες με περιφέρεια μηρών που άγγιζε τα 60 εκ. Η εξήγηση που δίνουν σε όλα αυτά οι επιστήμονες είναι ότι όσοι έχουν μικρή περίμετρο μηρών ίσως δεν διαθέτουν αρκετή μυϊκή μάζα και επομένως δεν μπορούν να επεξεργαστούν κατάλληλα την ινσουλίνη, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υψηλό IQ = Ευτυχισμένοι άνθρωποι

Αν έχετε IQ με σκορ μεταξύ 120 και 129, τότε εκτός από πολύ έξυπνοι είστε και πολύ ευτυχισμένοι (ο μέσος όρος του δείκτη νοημοσύνης είναι 90-110). Ειδικοί στα τεστ αυτά επισημαίνουν με βάση αναλύσεις στοιχείων σε σχετική έρευνα που έγινε στο Imperial College London ότι όσοι έχουν υψηλό IQ είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία και απειλούνται λιγότερο από ψυχικές διαταραχές συγκριτικά με όσους έχουν χαμηλότερο σκορ στην κλίμακα IQ (70 -89).

Μεγάλη περίμετρος μέσης = Δυσκολότερη αναπνοή

Η περίμετρος της μέσης μπορεί να επηρεάσει εκτός από την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αναπνευστική. Το λίπος σε αυτή την περιοχή πιέζει προς τα πάνω το διάφραγμα, δυσχεραίνοντας την αναπνοή. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε γυναίκες με περίμετρο μέσης πάνω από 88 εκ., η συχνότητα άσθματος ήταν κατά 37% πιο αυξημένη, ακόμα και αν το βάρος τους συνολικά ήταν φυσιολογικό, ενώ στις πιο παχιές γυναίκες η συχνότητα άσθματος διπλασιαζόταν. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη περίμετρος της μέσης έχει συνδεθεί και με αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και διαφόρων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων. Τι πρέπει να ξέρουμε εμείς για όλα αυτά; Ότι οι τιμές επικινδυνότητας για την περιφέρεια της μέσης είναι >102 εκ. για τους άνδρες και >88 εκ. για τις γυναίκες. Στην περίπτωση, λοιπόν, που η περίμετρος της μέσης ξεπερνά αυτά τα όρια, αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία, καθώς και η προδιάθεση για την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών και εκφυλιστικών νοσημάτων.

Πολλά κιλά = Συχνές εισαγωγές σε νοσοκομεία

Τα παραπάνω κιλά δεν είναι βάρος μόνο για την εμφάνισή σας, αλλά και για την υγεία σας. Και για του λόγου το αληθές, όσοι κουβαλούν περιττά κιλά κινδυνεύουν συχνά να εισαχθούν στο νοσοκομείο για διάφορους λόγους που σχετίζονται με αυτά. Αυστραλοί επιστήμονες υπολόγισαν σε ειδική έρευνα που έκαναν ότι σημειώθηκαν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία για κάθε 1.000 άνδρες με φυσιολογικό Δ.Μ.Σ. και 102 για κάθε 1.000 γυναίκες. Από την άλλη μεριά, για τους παχύσαρκους τα αντίστοιχα νούμερα ήταν σχεδόν διπλάσια, με 203 εισαγωγές για κάθε 1.000 άνδρες και 183 για κάθε 1.000 γυναίκες.

Χοντρός αυχένας = Αυξημένη χοληστερίνη

Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή του αυχένα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία προερχόμενα απο τη Framingham Heart Study. Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, όσο πιο χοντρός είναι ο λαιμός τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της καλής χοληστερίνης και τόσο πιο αυξημένα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οπότε, ας μη μας φανεί παράξενο αν σε μια τυπική καρδιολογική εξέταση οι καρδιολόγοι ίσως λάβουν υπόψη τους και την περίμετρο του αυχένα μας, αφού ο χοντρός αυχένας μπορεί να σημαίνει αδύναμη καρδιά.

Ψηλός άνδρας = Ευτυχισμένος άνδρας

Αν είστε ψηλός άνδρας, πάνω από 1,77, τότε είστε πιο ευτυχισμένος από άλλους άνδρες χαμηλότερου αναστήματος και έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε πολλά χρήματα, να έχετε λιγότερο στρες και να ζήσετε καλύτερα, τουλάχιστον σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Σε μελέτη που έκαναν και κατά την οποία πήραν συνέντευξη από άνδρες άνω των 18 ετών με ύψος πάνω από 1,77 κάνοντάς τους ειδικές ερωτήσεις και βαθμολογώντας τις απαντήσεις τους με βάση μια ειδική κλίμακα, συμπέραναν ότι οι πιο ψηλοί άνδρες αισθάνονταν να κυριαρχούν έναντι των πιο κοντών και αυτό ενίσχυε την αυτοπεποίθησή τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνιση συχνά επηρεάζει θετικά την επαγγελματική σταδιοδρομία, τις ανθρώπινες σχέσεις, και αν υπάρχουν και ικανότητες, φέρνει περισσότερες επιτυχίες στη ζωή. Οι ψηλοί άνδρες της έρευνας ανέφεραν περισσότερα θετικά συναισθήματα (όπως απόλαυση, ευτυχία), ίσως γιατί είχαν υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι οι άνδρες που είχαν ύψος κάτω του μέσου όρου. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην ποιότητα της ζωής τους που να σχετίζεται με το ύψος τους.

Μεγάλο μπούστο = Εύθραυστη μέση

Είναι δυνατόν οι πόνοι στη μέση να οφείλονται στο… μεγάλο στήθος; Και όμως, όπως εξηγούν οι ορθοπεδικοί, πολύ συχνά οι πόνοι στη μέση, όταν παρατηρούνται σε γυναίκες με μεγάλο στήθος, αποδίδονται ακριβώς σε αυτό το χαρακτηριστικό. Στους υπερμεγέθεις μαστούς μπορεί να οφείλεται και η ήπια κύφωση. Οι γυναίκες, λοιπόν, που έχουν πληθωρικό μπούστο μπορούν να προλάβουν τους πόνους δυναμώνοντας την πλάτη τους και βελτιώνοντας τη στάση του σώματός τους με ειδικές ασκήσεις. Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ενδεχομένως να τεθεί ως λύση και το ζήτημα της σμίκρυνσης του στήθους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο.