Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το τεστ για να αποφανθούν κατά πόσο η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει ή να παρουσιαστούν μεταστάσεις γεγονός που επιτάσσει την χημειοθεραπεία.

Εκτιμώνται ότι 9.700 γυναίκες με διάφορους τύπους καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο μπορούν να ωφεληθούν και στο ένα τρίτο των περιπτώσεων είναι πιθανό να τροποποιηθεί η χορηγούμενη αγωγή και να αποφευχθεί η χημειοθεραπεία, η οποία έχει παρενέργειες όπως η ναυτία, ο εμετός, η αϋπνία, η απώλεια μαλλιών και η κόπωση.

Σε άλλες περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να ανακαλύψουν ότι οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από υποτροπή, οπότε να ρυθμίσουν ανάλογα την αγωγή τους.

Το τεστ Ογκότυπου DX (Oncotype DX) εξετάζει το γενετικό υπόστρωμα των όγκων που αφαιρέθηκαν με χειρουργείο προκειμένου να ανακαλύψει, με βάση τις αλλαγές που παρατηρούνται στα καρκινικά κύτταρα, αν είναι πιθανό αυτά να κάνουν μετάσταση. Σε συνδυασμό με το μέγεθος και τον τύπο του όγκου οι γιατροί μπορούν να αποφασίσουν αν ένας ασθενής είναι πιθανό να ωφεληθεί ή όχι από τη χημειοθεραπεία.

Η χρήση του τεστ εγκρίθηκε για γυναίκες που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού ο οποίος έχει θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Στη χώρα μας η εξέταση Oncotype DX μπορεί να γίνει σε ιδιωτικά εργαστήρια μοριακής βιολογίας. Συνήθως τα εργαστήρια αυτά αποστέλλουν τον καρκινικό ιστό του μαστού σε αντίστοιχα εργαστήρια των Η.Π.Α., όπου διεξάγεται η εξέταση η οποία είναι εγκεκριμένη και από τον Αμερικανικό FDA.