Η νέα τεχνολογία βοήθησε τους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν τους τρόπους, με τους οποίους ο εγκέφαλος αντιδράει στην ποίηση και στην πεζογραφία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter με τη βοήθεια της «Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού» (fMRI), εξέτασης που συνδέεται με τη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό, κατάφεραν να βρουν τα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται για να φέρουν εις πέρας διάφορες δραστηριότητες.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε ασχοληθεί συγκεκριμένα με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στην ποίηση και την πεζογραφία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έντυπο «Journal of Consciousness Studies».

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε δραστηριότητα σε ένα «δίκτυο ανάγνωσης» συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου, τα οποία ενεργοποιούνται ως αντίδραση σε οποιοδήποτε γραπτό υλικό. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η πιο συναισθηματική γραφή, όπως είναι η ποίηση, αφυπνίζει τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία ανταποκρίνονται στη μουσική.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τη στιγμή που οι εθελοντές διάβαζαν ένα αγαπημένο τους ποίημα, ενεργοποιούνταν περισσότερο τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη παρά οι λεγόμενες «περιοχές ανάγνωσης». Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η ανάγνωση ενός αγαπημένου ποιήματος αποτελεί ένα είδος ανάμνησης.

«Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να συμφιλιωθεί η επιστήμη με την τέχνη, αλλά νέες τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου δείχνουν ότι πλέον διαθέτουμε πολλά στοιχεία σχετικά με το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στην εμπειρία της τέχνης», λέει ο Adam Zeman, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter.