Αν και απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες και τα πρώτα αποτελέσματα είναι σε αρχικό στάδιο, εντούτοις οι επιστήμονες από την Ερευνητική Μονάδα Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου του Leicester τρέφουν την ελπίδα ότι η έρευνά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα φάρμακο για νευροεκφυλιστές νόσους όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον.
Σύμφωνα με πειράματα σε ποντίκια που νοσούσαν από σοβαρή εγκεφαλοπάθεια που προκαλεί σοβαρά προβλήματα μνήμης και κινητικότητας – αντίστοιχα με εκείνα που προκαλεί στον άνθρωπο η νόσος του Αλτσχάιμερ – φάνηκε ότι ήταν δυνατόν να αποφευχθεί ο κυτταρικός θάνατος των νευρώνων του εγκεφάλου τους με την εφαρμογή μιας χημικής ουσίας.
Η εν λόγω ουσία ωστόσο προκαλούσε και σοβαρές παρενέργειες δρώντας στο πάγκρεας των πειραματόζωων και προκαλώντας απώλεια βάρους. Στους ανθρώπους όπως αναφέρουν οι επιστήμονες δεν θα πρέπει να υπάρχουν δράσεις σε άλλα συστήματα πέραν του εγκεφάλου.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science Translational Medicine και θεωρείται η αρχή μιας σημαντικής ερευνητικής πορείας για την αναζήτηση μιας θεραπείας των νευροεκφυλιστικών νόσων.