Τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν στην Ιατρική Επιθεώρηση Lancet Oncology προέκυψαν από έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του King’s College London με στοιχεία από τα 27 κράτη της Ε.Ε. για το 2009 και συμπεριέλαβαν τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα καθώς επίσης και εκείνα της νοσηλείας αλλά και τις οικονομικές απώλειες που υφίστανται οι οικογένειες και οι φροντιστές αυτών που νοσούν. Το οικονομικό βάρος μάλιστα είναι μεγαλύτερο και από ό,τι στοιχίζουν στις ευρωπαϊκές χώρες η άνοια (189 δισεκατομμύρια) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (169 δισεκατομμύρια).

Συγκεκριμένα ο καρκίνος που φάνηκε να κοστίζει τα περισσότερα ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα εξαιτίας του ότι «χτυπά» νεότερους ανθρώπους και επίσης ότι συχνά οι ασθενείς αυτοί πεθαίνουν νέοι, στα πιο παραγωγικά τους χρόνια. Μάλιστα, η χαμένη παραγωγικότητα εξαιτίας της ασθένειας και του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι πεθαίνουν νέοι κοστίζει 52 δισεκατομμύρια.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι οι πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία και το Λουξεμβούργο ξοδεύουν περισσότερα στη θεραπεία του καρκίνου ανά άτομο από ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία ή η Λιθουανία.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ. Ramon Luengo – Fernandez από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι με το να υπολογίζουμε το οικονομικό βάρος που επιφέρει μία ασθένεια είναι πιο εύκολο να επικεντρωθεί η κρατική χρηματοδότηση στην έρευνα για τις ασθένειες που επισύρουν το μεγαλύτερο κόστος για τα κράτη.