Η υπερχοληστεριναιμία, παρ’ όλο που είναι μια ασθένεια εύκολη στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία, φαίνεται να αγνοείται σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να προκαλεί πρόωρες καρδιακές νόσους, οι οποίες απειλούν την υγεία μας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «European Atherosclerosis Society», αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει πρακτικά και στις 200 χώρες όλου του κόσμου, με εξαίρεση την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Στις περισσότερες χώρες, ο αριθμός των ατόμων με κληρονομική υπερχοληστεριναιμία, παραμένει άγνωστος. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται μέχρι το άτομο να εκδηλώσει κάποια καρδιακή νόσο.

«Στον γενικό πληθυσμό, οι άνθρωποι που κληρονομούν τη συγκεκριμένη ασθένεια κυμαίνονται από 1 στους 200 μέχρι 1 στους 500, με αποτέλεσμα η κληρονομική υπερχοληστεριναιμία να καθίσταται η πιο συχνή κληρονομική και θανατηφόρα νόσος», εξηγεί ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επικεφαλής της έκθεσης, Borge Nordestgaard. «Ωστόσο, οι στατίνες που αποτελούν ασφαλή και ανέξοδη θεραπεία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών καρδιακών νόσων, οι λίγες παρενέργειες που σχετίζονται με τις στατίνες είναι αμελητέες», καταλήγει.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κληρονομική υπερχοληστεριναιμία παγκοσμίως κυμαίνονται μεταξύ 14 και 34 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη, ο αριθμός είναι γύρω στα 1,8 και 4,5 εκατομμύρια και στη Δανία υπολογίζεται ανάμεσα στις 11.000-28.000.

Η διάγνωση της κληρονομικής υπερχοληστεριναιμίας είναι εξαιρετικά απλή. Απαιτεί μόνο μια εξέταση αίματος και τη λήψη οικογενειακού ιστορικού. Στην περίπτωση που εντοπιστούν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, μπορεί να γίνει ένα γονιδιακό τεστ για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.