Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν, τόσο οι φίλοι μου όσο και οι άνθρωποι που απευθύνονται σε μένα ως διατροφολόγο, είναι η εξής: «Έχω καούρες και καμιά φορά τάση για εμετό».

Επόμενο βήμα… η επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο και φυσικά η διάγνωση, η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

Με αφορμή αυτό, σας παραθέτω τις παρακάτω πληροφορίες, σαν μια μικρή και σύντομη ενημέρωση για το τι είναι η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και πως εν δυνάμει μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ορισμένες χρήσιμες διατροφικές συστάσεις. Δηλαδή, τι να αποφεύγουμε ώστε να μειώσουμε σημαντικά τα συμπτώματα της πάθησης.

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ή για χάρη συντομίας ΓΟΠ) αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες. Το ποσοστό εμφάνισής της κυμαίνεται μεταξύ 10%-20%, για τις χώρες του δυτικού κόσμου, όπου καταγράφονται συμπτώματα της ασθένειας σε εβδομαδιαία βάση. Αξίζει να επισημανθεί πως στην Αμερική ένας στους εφτά παρουσιάζει καθημερινά συμπτώματα της ασθένειας. Σε έρευνες που έγιναν τα συμπτώματα της ΓΟΠ εμφανίζονται συχνότερα στο Βρετανικό πληθυσμό. Ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά ο πληθυσμός της Αμερικής, της Φιλανδίας και της Ισπανίας. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης συμπτωματολογίας της ΓΟΠ παρουσιάζουν οι Ασιατικοί λαοί (2-3%).

Τι είναι η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση;

Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, όπου το όξινο γαστρικό περιεχόμενο αντί να συνεχίσει τη φυσιολογική του ροή για να ολοκληρωθεί η πέψη, κατευθυνόμενο από το στομάχι προς το λεπτό έντερο, παλινδρομεί, δηλαδή επιστρέφει στον οισοφάγο.

Συμπτώματα

Τα κύρια σύμπτωμα είναι η «καούρα», οι αναγωγές και οι ερυγές (ρεψίματα).

Από τι προκαλείται;

Οι διατροφικές αιτίες που πιθανώς να συνδέονται με την εμφάνιση της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης είναι υπό μελέτη. Εν τούτοις, έχουν εντοπιστεί κάποιες επιδράσεις διατροφικών συνηθειών που συσχετίζονται με την παλινδρόμηση, επιδρώντας κατά κύριο λόγο στο κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα και στα επιθηλιακά κύτταρα που πεπτικού. Συγκεκριμένα, η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, καφέ, αλκοόλ, η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών, είναι ορισμένοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλουν στην εμφάνιση συμπτωματολογίας της ασθένειας. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί πως τα άτομα που εμφάνισαν ΓΟΠ ήταν λιγότερο δραστήρια, όσον αφορά τη φυσική τους δραστηριότητα (π.χ. άσκηση).

Τι να κάνω;

Μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα (5-6 γεύματα)

o Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνες

o Να αποφεύγονται:

*Οι όξινες τροφές (όπως: πορτοκάλι, γκρέϊπ φρουτ), οι σάλτσες, τα λιπαρά κρέατα, οι ξηροί καρποί, τα σιροπιαστά γλυκά, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, το βούτυρο. Επιπλέον, τα τηγανητά φαγητά, τα καρυκεύματα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλκοόλ.

*Μελέτες έδειξαν πως η εμφάνιση συμπτωμάτων γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης είναι συχνότερη σε άτομα με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. Γι’ αυτό σε περιπτώσεις υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών συστήνεται δίαιτα απώλειας βάρους.

*Οι ασθενείς καλό θα ήταν να ξαπλώνουν 2 ώρες μετά το γεύμα και να φροντίζουν να είναι ανασηκωμένο το πάνω μέρος του σώματός τους. Εκτός αυτών, η αποφυγή του καπνίσματος και ο έλεγχος του άγχους και του στρες της καθημερινότητας σίγουρα θα βοηθούσε σημαντικά.