Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet και έχει γίνει δεκτή με αρκετό ενθουσιασμό. Πρόκειται για την εφαρμογή μιας τεχνολογίας – που ήδη χρησιμοποιείται στο πεδίο των καρκινοπαθών για την ανίχνευση όγκων -, αυτή τη φορά για τον έγκαιρο εντοπισμό των αποφραγμένων αγγείων και την αναγνώριση του κινδύνου ενός πιθανού εμφράγματος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι το διαγνωστικό εργαλείο το οποίο μελετούν θα μπορούσε «να κάνει τη διαφορά». Πρόκειται για το συνδυασμό ενός ραδιενεργού ανιχνευτή με σκοπό την ανίχνευση επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών στα αγγεία σε συνδυασμό με απεικονίσεις των αγγείων υψηλής ανάλυσης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια λεπτομερής εικόνα της καρδιάς μαζί με τις επικίνδυνες για έμφραγμα ζώνες.

Το διαγνωστικό τεστ χρησιμοποιήθηκε ήδη και αναγνώρισε τις αθηρωματικές πλάκες που προκάλεσαν έμφραγμα σε 37 ασθενείς. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες που ανιχνεύονται δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν σε έμφραγμα. Αποτελούν ωστόσο ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι που βοηθά στην αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου και στην πιο επιθετική κάλυψή τους π.χ. φάρμακα ή με δραστικές αλλαγές του τρόπου ζωής.

Προς το παρόν πάντως απαιτείται η επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων με πρόσθετες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι αυτό το τεστ μπορεί να αναγνωρίσει τις «ωρολογιακές βόμβες» στα αγγεία.