ΜΥΘΟΣ Νο1: Το botox μπορεί να αλλοιώσει και να παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να «παγώσει» τις εκφράσεις.

* Ποια είναι η αλήθεια: Το botox μειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές να απαλύνουν. Όταν η ουσία εκγχύεται στα σωστά σημεία και στη σωστή δόση, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται, αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να είμαστε κάθετοι όσον αφορά την επιλογή του προσώπου που θα μας κάνει τη συγκεκριμένη θεραπεία: Ο ειδικός είναι ο εξειδικευμένος γιατρός – δερματολόγος.


ΜΥΘΟΣ Νο2:
Μετά από πολλές εφαρμογές η αποτελεσματικότητα ή η διάρκεια του botox μειώνεται.

* Ποια είναι η αλήθεια: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών που μπορεί να κάνει κανείς. Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτη σε μεγάλο αριθμό ασθενών που δημοσιεύτηκε 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Society of Dermatologic Surgery, η έγκαιρη και συνεπής επανάληψη της θεραπείας κάθε 4 – 5 μήνες οδηγεί σε μεγαλύτερη κάθε φορά μείωση των ρυτίδων, μεγαλύτερη ικανοποίηση των «ασθενών» και μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.

ΜΥΘΟΣ Νο3: Κάνουμε botox μετά από κάποια ηλικία.

* Ποια είναι η αλήθεια: Η κατάσταση του προσώπου και όχι η ηλικία καθορίζουν την ανάγκη για την εφαρμογή της θεραπείας. Υπάρχουν πρόσωπα με υπερδραστήριους μύες και έντονη εκφραστικότητα που χρειάζονται botox ήδη από την ηλικία των 20 ετών, ενώ πρόσωπα υποτονικά μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης πριν την ηλικία των 30-35 ετών.


ΜΥΘΟΣ Νο4:
Το botox εξαφανίζει τις ρυτίδες σε οποιαδήποτε ηλικία.

* Ποια είναι η αλήθεια: Όταν οι ρυτίδες είναι αρκετά έντονες, έχουν εγκατασταθεί και γίνει μόνιμες ή όταν συνυπάρχει χαλάρωση του δέρματος, το botox δεν θα σβήσει εντελώς τις ρυτίδες. Στις περιπτώσεις αυτές θα απαιτηθεί η συνδυαστική χρήση υαλουρονικού οξέος. Συμπέρασμα: το botox ως μοναδική θεραπεία δεν ενδείκνυται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.


ΜΥΘΟΣ Νο5:
Αν διακόψουμε τη θεραπεία με botox, το πρόσωπο θα γεράσει πιο γρήγορα.

* Ποια είναι η αλήθεια: Μετά την πάροδο της δράσης του botox, το πρόσωπο απλά θα επανέλθει σταδιακά στην αρχική, προ της θεραπείας, κατάσταση, καθώς οι μύες αρχίζουν και πάλι να κινούνται κανονικά.

Ευχαριστούμε τη Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επιστημονική διευθύντρια του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας και Laser του Cosmetic Derma Medicine Medical Group και επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός».