Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να νιώσουμε ή να παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο στο σώμα μας, για παράδειγμα ένα σύμπτωμα που θα μας βάλει σε σκέψεις, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο, ανάλογα με τον χαρακτήρα μας, το ιστορικό της υγείας μας, τις εμπειρίες μας, αλλά και με το πόσο έντονο και ανησυχητικό θα φαίνεται. Έτσι, κάποιοι θα τηλεφωνήσουμε ή θα τρέξουμε επειγόντως στον γιατρό μας και άλλοι, είτε επειδή φοβόμαστε είτε επειδή το σύμπτωμά μας δεν διαρκεί πολύ, δεν μας εμποδίζει από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, δεν μας προκαλεί πόνο ή δεν υπάρχει σε μόνιμη βάση, θα επιλέξουμε να το αγνοήσουμε, έστω προσωρινά, μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Όποια και αν είναι η αντίδρασή μας, αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι τα συμπτώματα δεν είναι άλλο από ένα καμπανάκι που «χτυπάει» για να μας πει πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να διορθωθεί. Και συνήθως το να αγνοούμε αυτά τα συμπτώματα δεν θα τα κάνει να εξαφανιστούν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να ενταθούν. Αντίθετα, αν επισκεφτούμε τον γιατρό μας, μπορεί να γλιτώσουμε από περιπέτειες, αφού ανάλογα με τη διάγνωση θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τόσο το σύμπτωμα όσο και τη γενεσιουργό του αιτία.
Στον γυναικολόγο
Αν ψηλαφίσετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας
Στον γυναικολόγο
Αν ψηλαφίσετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας
Το ιδανικό είναι να ψηλαφίσετε το στήθος σας 8 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου, όπου το στήθος είναι πιο μαλακό και έτσι είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσετε κάποιο σκληρό ογκίδιο, που δεν υπήρχε την προηγούμενη φορά που το ψάξατε.
Τι μπορεί να είναι: Το πιο πιθανό -ειδικά σε γυναίκες νεότερες των 40 ετών- είναι να πρόκειται για ένα καλόηθες ογκίδιο (π.χ. ινοαδένωμα ή κύστη). Η περίπτωση, βέβαια, που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστεί είναι ο καρκίνος του μαστού.
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός, αφού σας εξετάσει, είναι πιθανό να σας συστήσει να κάνετε υπερηχογράφημα στο στήθος ή μαστογραφία.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Αν πρόκειται για κύστη, μπορεί να ζητήσει απλώς να την παρακολουθεί ή αλλιώς να την παρακεντήσει, ώστε να στείλει το υγρό που έχει μέσα για εξέταση. Αν πάλι το ογκίδιο δεν είναι κύστη, τότε ίσως σας προτείνει μόνο την παρακολούθησή του ή τη βιοψία με λεπτή βελόνα ή τη χειρουργική του εξαίρεση και βιοψία.
Αν παρουσιάσετε αιμορραγία στην εμμηνόπαυση
Τι μπορεί να είναι: Συνήθως πρόκειται για καλοήθεις καταστάσεις, όπως είναι ένας πολύποδας στη μήτρα ή μικρές απώλειες αίματος ορμονικής αιτιολογίας. Η περίπτωση βέβαια που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστεί είναι ο καρκίνος της μήτρας.
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός, αφού σας εξετάσει κλινικά, θα σας κάνει έναν υπέρηχο και ίσως και μία διαγνωστική απόξεση, που είναι μια απλή και σύντομη διαδικασία, στην οποία θα πάρει μικρά κομματάκια από τη μήτρα για βιοψία.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Αν αποκλειστεί η περίπτωση της κακοήθειας, δεν χρειάζεται συνήθως να προβείτε σε κάποια ειδική αγωγή ή θεραπεία.
Στον οφθαλμίατρο
Στον οφθαλμίατρο
Αν, κοιτώντας τα φώτα, βλέπετε γύρω τους ένα φωτοστέφανο
Τι μπορεί να είναι: Είναι πιθανό να πρόκειται για αρχόμενο καταρράκτη (σε αυτή την περίπτωση η όραση μειώνεται και έχετε την αίσθηση πως βλέπετε τα πάντα μέσα από ένα ματ φίλτρο). Αλλιώς, μπορεί η αιτία να είναι ένα γλαύκωμα, συνήθως οξύ, και στην περίπτωση αυτή συνυπάρχει πόνος, κοκκίνισμα του ματιού και μείωση της όρασης.
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να διαγνωστούν πολύ εύκολα με μία απλή οφθαλμολογική εξέταση.
Τι θα σας πει ο γιατρός: Αν εμφανίζετε τέτοια συμπτώματα, πρέπει ούτως ή άλλως να επισκεφτείτε επειγόντως τον οφθαλμίατρό σας για να κάνει τη σωστή διάγνωση και να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αν πρόκειται για καταρράκτη, η κατάσταση δεν είναι τόσο επείγουσα και ο γιατρός σας θα αποφασίσει για το πότε και αν θα κάνετε εγχείρηση. Αν, όμως, πρόκειται για γλαύκωμα, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, ως επείγουσα κατάσταση.
Στον ουρολόγο
Στον ουρολόγο
Αν έχετε αιματουρία
Στην περίπτωση που έχετε αίμα (είτε εμφανιστεί μία φορά είτε επιμένει) κατά την ούρηση και κυρίως όταν δεν συνοδεύεται από πόνο.
Τι μπορεί να είναι: Ένας λίθος του ουροποιητικού. Οι λίθοι του ουροποιητικού ανάλογα με την εντόπισή τους μπορούν να προκαλούν από ήπιο άλγος στην περιοχή του νεφρού μέχρι οξύ κολικό (δεν είναι σπάνιο όμως κάποιοι λίθοι που εντοπίζονται στον νεφρό να μην προκαλούν άλλα συμπτώματα πέρα από την εμφάνιση αιματουρίας). Μία ουρολοίμωξη, σε αυτή την περίπτωση, συνοδεύεται από τσούξιμο και κάψιμο κατά την ούρηση και όταν πρόκειται για πυελονεφρίτιδα (δηλαδή όταν η λοίμωξη επεκτείνεται στον νεφρό), μπορεί να παρουσιαστεί και πυρετός και πόνος στην περιοχή του νεφρού. Αυτό, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστεί είναι η ύπαρξη κάποιου όγκου στο ουροποιητικό (στον νεφρό, τον ουρητήρα, την ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη).
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός σας μετά την κλινική εξέταση πιθανότατα θα ζητήσει κάποιες εξετάσεις αίματος, γενική ούρων, ενδεχομένως και καλλιέργεια ούρων και υπερηχογράφημα του ουροποιητικού. Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο ενδοσκοπικός έλεγχος της ουροδόχου κύστης (κυστεοσκόπηση), ενώ στον έλεγχο, αναλόγως των ευρημάτων των εξετάσεων που προαναφέρθηκαν και των συμπτωμάτων, συχνά συμπεριλαμβάνεται και η αξονική τομογραφία.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Η θεραπεία που θα σας συστήσει θα εξαρτηθεί από την αιτία που προκαλεί την αιματουρία.
Στον δερματολόγο
Στον δερματολόγο
Αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στο δέρμα σας
Είναι πιθανό να πρόκειται για ένα οζίδιο στο δέρμα που μοιάζει με μικρό μαργαριτάρι και έχει πάνω του μικρά κόκκινα αγγεία. Σε κάποιες περιπτώσεις το οζίδιο αυτό μπορεί, μεγαλώνοντας σε μέγεθος, να παρουσιάσει μία πληγή στο κέντρο και στην περιφέρειά της να υπάρχουν μικρά οζίδια («μαργαριταράκια»). Συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Τι μπορεί να είναι: Ενδέχεται να είναι μία απλή καλοήθης ελιά. Η πιθανότητα όμως που πρέπει να αποκλειστεί είναι να πρόκειται για ένα βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα, που είναι η καλοηθέστερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Στην περίπτωση αυτή, το οζίδιο αυτό μπορεί να μεγαλώσει και να επεκταθεί τόσο στην επιφάνεια του δέρματος όσο και στο βάθος και μπορεί να καταστρέψει αγγεία και νεύρα.
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός θα σας κάνει κλινική εξέταση και θα πάρει δείγμα για βιοψία.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Αν πρόκειται για μία καλοήθη ελιά (σπίλο), η αφαίρεσή της δεν είναι απαραίτητη, απλώς χρειάζεται τακτική παρακολούθηση. Αν όμως η διάγνωση δείξει επιθηλίωμα, ο γιατρός σας, αφού το αξιολογήσει και κάνει τη βιοψία, θα σας συστήσει την αφαίρεσή του.
Στον πνευμονολόγο
Στον πνευμονολόγο
Αν καπνίζετε και αλλάξει ο βήχας σας
Αν είστε καπνιστής, έχετε πιθανώς έναν πρωινό βήχα (τσιγαρόβηχα), τον οποίο έχετε συνηθίσει και δεν σας ανησυχεί. Αυτός ο βήχας όμως μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο έντονος ή και να παρουσιάζεται σε διάφορες στιγμές της ημέρας σας.
Τι μπορεί να είναι: Ίσως πρόκειται για μία λοίμωξη του αναπνευστικού ή μία πνευμονία. Η περίπτωση όμως που πρέπει να αποκλειστεί οπωσδήποτε είναι ο καρκίνος στον πνεύμονα, κυρίως αν είστε πάνω από 40 ετών.
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός θα σας ζητήσει κατ’ αρχάς μία ακτινογραφία θώρακος και στη συνέχεια, αν υπάρχουν ευρήματα στην ακτινογραφία, θα σας συστήσει και άλλες εξετάσεις.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Αν πρόκειται για λοίμωξη ή πνευμονία, θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση. Σε κάθε περίπτωση, αν ο βήχας επιμένει μετά τη θεραπευτική αγωγή, χρειάζεται να γίνει επανεξέταση.
Αν ξαφνικά παρουσιάσετε δύσπνοια
Πρόκειται για ένα αίσθημα που μπορεί να περιγραφεί σαν φούσκωμα ή βάρος στο στήθος, έλλειψη αέρα ή δυσκολία στο να φέρετε σε πέρας τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες (δουλειά, περπάτημα, άσκηση κ.λπ.).
Τι μπορεί να είναι: Η δύσπνοια ενδέχεται να είναι ψυχογενής. Ακόμη, είναι δυνατόν να υποδηλώνει κάποια πάθηση του αναπνευστικού (λοιμώξεις, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσα νοσήματα του πνευμονικού παρεγχύματος κ.ά.) ή του καρδιαγγειακού συστήματος (καρδιακή ανεπάρκεια).
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε ακτινογραφία θώρακος, μία εξέταση των αερίων του αίματος ή οξυμετρία σε ηρεμία και σε κόπωση, μία σπιρομέτρηση και διαχυτική ικανότητα πνευμόνων. Από καρδιολογικής πλευράς, χρειάζεται να κάνετε καρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Ανάλογα με την αιτία του προβλήματος, θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Στον γαστρεντερολόγο
Στον γαστρεντερολόγο
Αν παρατηρήσετε αίμα στην κένωση
Μπορεί να πρόκειται για μικρή ή μεγάλη ποσότητα αίματος, πρόσφατου ή παλαιού, στην αρχή ή το τέλος της κένωσης.
Τι μπορεί να είναι: Πιθανόν να οφείλεται σε αιμορροΐδες (που είναι και το πιο συνηθισμένο). Αλλά η περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστεί είναι η παρουσία πολύποδα ή ακόμα και καρκίνου στο παχύ έντερο. Αιμορραγία μπορεί να προκαλέσουν και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, αλλά συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι οι διάρροιες και ο πόνος.
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε μία κολονοσκόπηση.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Αν πρόκειται για αιμορροΐδες, ο γιατρός θα σας συστήσει συντηρητική ή ακόμα και χειρουργική αγωγή, αν η ποσότητα του αίματος που χάνετε είναι μεγάλη. Αν υπάρχει πολύποδας, θα πρέπει να αφαιρεθεί (πράγμα που μπορεί να γίνει και ενδοσκοπικά, ώστε να αποφευχθεί το χειρουργείο) και να αποκλειστεί έτσι η πιθανότητα να εξελιχθεί αργότερα σε καρκίνο (αφού ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ξεκινά από πολύποδες).
Αν παρατηρήσετε αλλαγή των συνηθειών του εντέρου
Αυτό μπορεί να σημαίνει πως ενώ οι κενώσεις σας ήταν κανονικές, ξαφνικά αρχίζει να υπάρχει αδικαιολόγητη ή επίμονη δυσκοιλιότητα ή αντίθετα διάρροια.
Τι μπορεί να είναι: Μπορεί να πρόκειται για μία απλή λειτουργική διαταραχή (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου). Όμως, θα πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη κακοήθειας στο παχύ έντερο.
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε μία κολονοσκόπηση.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Αν δεν πρόκειται για κακοήθεια, ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και ενδεχομένως και ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Στον καρδιολόγο
Στον καρδιολόγο
Αν νιώθετε κατά καιρούς πόνο στο στήθος
Πρόκειται για έναν πόνο που μπορεί να είναι μικρής διάρκειας (5-10΄) και να παρουσιάζεται στην καθημερινότητά σας, δηλαδή όταν ανεβαίνετε σκάλες, όταν κουβαλάτε τα ψώνια, ακόμα και όταν περπατάτε.
Τι μπορεί να είναι: Είναι πιθανό αυτός ο πόνος να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς ή στις βαλβίδες της καρδιάς, κυρίως αν είστε πάνω από 40 χρονών, καπνιστής, έχετε αυξημένη χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση ή σάκχαρο, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή είστε υπέρβαρος.
Τι εξετάσεις θα χρειαστούν: Ο γιατρός κατ’ αρχάς θα σας συστήσει να κάνετε υπέρηχο καρδιάς και δοκιμασία κοπώσεως και αν τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, ίσως χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος.
Τι θα σας πει ο γιατρός σας: Ακόμα και αν οι εξετάσεις δεν δείξουν κάποιο άμεσο καρδιολογικό νόσημα, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να τροποποιήσετε τους παράγοντες κινδύνου (να κόψετε το κάπνισμα, να αδυνατίσετε, να ασκείστε κ.λπ.), ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία κάποιου τέτοιου προβλήματος στο μέλλον.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ.ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΛΕΙΔΗ, χειρουργό οφθαλμίατρο, τη δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, τον κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ι. ΠΡΙΟΝΙΣΤΗ, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, τον κ. ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΡΑΤΣΑ, χειρουργό ουρολόγο, τον κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΑΖΑΝΙΔΗ, γιατρό γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο, και τον κ.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΛΙΕΡΗ, καρδιολόγο, υπεύθυνο Καρδιολογικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο «Metropolitan».