Η συνήθειά μας να πίνουμε νερό από πλαστικά ποτήρια ή μπουκάλια ενδέχεται να μας προκαλεί πονοκεφάλους, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Toxicological Sciences», η γνωστή χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA) ίσως να συνδέεται με την πρόκληση ημικρανιών, οι οποίες ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες. Οι ημικρανίες έχουν συνδεθεί με ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, τις οποίες μιμείται η BPA. Θεωρούν, λοιπόν, οι επιστήμονες ότι αν η έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία περιοριστεί και πέσουν τα επίπεδά της στον οργανισμό, τότε όσοι υποφέρουν από ημικρανίες θα παρουσιάσουν μείωση στη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κρίσεις ημικρανίας εκδηλώνονται σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση. Αν, ωστόσο, αποδειχτεί ότι η ουσία αυτή εμπλέκεται στην εκδήλωσή τους, τότε μιλάμε για νέα δεδομένα όσον αφορά την έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα», εξηγούν οι ειδικοί, και συμβουλεύουν όσους υποφέρουν από ημικρανίες να απομακρύνουν από την καθημερινότητά τους πιθανές πηγές έκθεσης, όπως π.χ. τα πλαστικά δοχεία μικροκυμάτων, τα πλαστικά μπουκάλια και οι ψύκτες νερού.

Η χρήση της δισφαινόλης Α (BPA) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και τη συναντάμε σε πληθώρα προϊόντων, όπως οι κουρτίνες του μπάνιου και ορισμένα καλλυντικά. Μάλιστα, η έκθεσή μας σε αυτήν έχει ήδη συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και η υπογονιμότητα.