Νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που μασούν καλά την τροφή τους, τρώνε μικρές μπουκιές και πίνουν νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού καταναλώνουν σχεδόν 100 λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα.

Οι επιστήμονες από Πανεπιστήμιο «Texas Christian University» θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο ο ρυθμός που τρώμε επηρεάζει την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Οι εθελοντές, που πήραν μέρος στην έρευνα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα γευμάτισε τρώγοντας μικρές μπουκιές με αργό ρυθμό και πίνοντας αρκετό νερό με το φαγητό. Η δεύτερη ομάδα έκανε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή γευμάτισε τρώγοντας γρήγορα μεγάλες μπουκιές και πίνοντας ελάχιστη ποσότητα νερού. Κατόπιν, όλοι ρωτήθηκαν από τους επιστήμονες για το αίσθημα πείνας και την πληρότητα που ένιωθαν μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας, που είχαν φάει με αργό ρυθμό, είχαν καταναλώσει 88 λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με την άλλη ομάδα. Επιπλέον, συμπέραναν και κάτι ακόμη: οι εθελοντές που είχαν φυσιολογικό βάρος είχαν προσλάβει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τους παχύσαρκους/υπέρβαρους, που επίσης είχαν φάει με αργό ρυθμό (88 έναντι 58 θερμίδων).

H επικεφαλής της έρευνας, δρ Meena Shah, τόνισε: «Η επιβράδυνση της ταχύτητας του φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων για τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος». Επίσης, συμπλήρωσε ότι «η υψηλότερη πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος φαίνεται πως σχετίζεται με την πρόσληψη θερμίδων».

Τις οδηγίες αυτές ακολουθούν πολλές διασημότητες, μεταξύ αυτών και η βραβευμένη με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Γκουίνεθ Πάλτροου, η οποία παρά τα 41 της χρόνια διαθέτει εξαιρετικό σώμα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics».

Διαβάστε επίσης:
Τα λάθη που μας παχαίνουν