Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο έτος. Πρόκειται για ιατρικό προϊόν ή σχετίζεται περισσότερο με το lifestyle; Θα μας ενοχλούσε να φυσάει κανείς ατμό στο πρόσωπό μας μέσα σε ένα μπαρ; Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ένα οκτάχρονο παιδί στη Βρετανία απαγορεύεται να αγοράσει καπνό, αλλά μπορεί να προμηθευτεί νόμιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Τη στιγμή που ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε πέντε λεπτά στη Βρετανία από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα, μήπως θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τη χρήση ενός προϊόντος που ενδεχομένως να σώσει εκατομμύρια ζωές καπνιστών;

Το «vaping» -το ρήμα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το «άτμισμα» των ηλεκτρονικών τσιγάρων- ασπάζονται όλο και περισσότεροι celebrities, μεταξύ των οποίων ο Leonardo DiCaprio και η Paris Hilton, με αποτέλεσμα να έχει γίνει όχι μόνο κοινωνικά αποδεκτό, αλλά ακόμη και… κουλ. Από την άλλη πλευρά, το Βασιλικό Κολέγιο ιατρών (Royal College of Physicians), καθώς και πολλοί γενικοί γιατροί στη Βρετανία θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μια πιο ασφαλή λύση για το κάπνισμα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αποτελούν έναν τρόπο να κόψει κανείς το κάπνισμα, αλλά η νομοθεσία φαίνεται να μην θεωρεί τα e-cigarettes καλοδεχούμενα. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, είναι δύσκολο να αγοράσει κανείς ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ τον προηγούμενο μήνα, απαγορεύτηκε στην Νέα Υόρκη το «άτμισμα» στους δημόσιους χώρους. Ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης, Michael Bloomberg, εξήγησε αυτήν του την απόφαση, δηλώνοντας ότι η δημόσια χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων απειλεί να υπονομεύσει την επιβολή των αντικαπνιστικών νόμων.

Η εκπληκτική δημοτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου –οι χρήστες των e-cigarettes αυξήθηκαν μέσα στο 2013 κατά 800%- προκαλεί κλυδωνισμούς στη βιομηχανία καπνού (οι πωλήσεις της οποίας έπεσαν κατά 8% μέσα στο προηγούμενο έτος), ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν υποκατάστατα νικοτίνης και οι ιατρικοί οργανισμοί ανησυχούν για την ασφάλειά του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την απαγόρευση του προϊόντος και από την άλλη, Βρετανοί γιατροί θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απαραίτητα στην προσπάθεια των καπνιστών να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια.