Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν κωμικούς από την Αυστραλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και βρήκαν ότι οι άνθρωποι αυτοί παρουσίαζαν σημαντικά υψηλότερο σκορ σε τέσσερις τύπους ψυχωτικών χαρακτηριστικών, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι δεν είχαν δημιουργικές δουλειές.

Τα χαρακτηριστικά αυτά συμπεριλάμβαναν μια ροπή προς παρορμητική ή ακόμα και αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς και μια κλίση προς αποφυγή της οικειότητας.

«Τα δημιουργικά στοιχεία που απαιτούνται για να παραχθεί χιούμορ είναι εντυπωσιακά όμοια με αυτά που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα των ανθρώπων με ψύχωση, όπως σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή», εξηγεί επικεφαλής της έρευνας, Gordon Claridge, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η σχιζοφρένεια ως ψύχωση καταστρέφει το χιούμορ, ωστόσο μικρότερες δόσεις της μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα του ανθρώπου να συνδέει περίεργα ή ασυνήθιστα πράγματα και να σκέφτεται εκτός πλαισίου», συμπληρώνει ο Claridge.

«Το ίδιο ισχύει και για τη μανιακή σκέψη –χαρακτηριστικό των ανθρώπων με διπολική διαταραχή- η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνδυάσουν ιδέες, δημιουργώντας έτσι νέες, αυθεντικές και χιουμοριστικές συνδέσεις», καταλήγει.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 523 κωμικούς -404 άνδρες και 119 γυναίκες- να συμπληρώσουν διαδικτυακά ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο ήταν σχεδιασμένο για να υπολογίζει τα ψυχωτικά χαρακτηριστικά σε υγιή άτομα.

Τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώθηκαν ήταν «ασυνήθιστες εμπειρίες», όπως η πίστη στην τηλεπάθεια και σε παραφυσικά φαινόμενα, «γνωστική αποδιοργάνωση», όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση των σκέψεων, «ανηδονία», μειωμένη δηλαδή ικανότητα να νιώθει κανείς κοινωνική και σωματική ευχαρίστηση και «παρορμητική μη συμμόρφωση» ή αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το ίδιο ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε και από 364 ηθοποιούς, καθώς επίσης, και από μια γενική ομάδα με 831 άτομα, τα οποία είχαν μη δημιουργικές δουλειές.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι κωμικοί παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερο σκορ και στους τέσσερις τύπους ψυχωτικών χαρακτηριστικών συγκριτικά με τη γενική ομάδα. Οι ηθοποιοί παρουσίασαν επίσης, υψηλότερο σκορ από τη γενική ομάδα σε τρεις τύπους.