Οι επιστήμονες είχαν στο παρελθόν προσπαθήσει να δημιουργήσουν έναν επαρκή αριθμό βλαστοκυττάρων που θα βοηθούσαν στο να παραχθούν μαλλιά, και τώρα ισχυρίζονται ότι μπορεί να τα έχουν καταφέρει σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Οι ερευνητές εμφύτεψαν σε ποντίκια βλαστοκύτταρα που έγιναν τριχοθυλάκια και ελπίζουν ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στο να φυτρώσουν ξανά μαλλιά και σε ανθρώπους. Αρχικά, οι επιστήμονες ξεκίνησαν με κύτταρα δέρματος στα οποία προσέθεσαν 3 γονίδια και τα μετέτρεψαν σε βλαστοκύτταρα, που έχουν τη δυνατότητα να μετεξελιχθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Στη συνέχεια, αυτά μετεξελίχθηκαν σε ένα είδος κυττάρων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών. O Δρ. Xiaowei Xu από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφια των Η.Π.Α. δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν τόσο μεγάλες ποσότητες επιθηλιακών βλαστοκυττάρων τα οποία μπορούν να αναγεννήσουν τα επιθηλιακά συστατικά των τριχοθυλακίων.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτά τα κύτταρα έχουν πολλές χρήσεις συμπεριλαμβανομένης και της ίασης πληγών. Παρ’ όλα αυτά η μέθοδος χρειάζεται να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο οι επιστήμονες μπορούν να ξαναδημιουργήσουν τα κύτταρα που φτιάχνουν τα τριχοθυλάκια αλλά όχι τα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος. “Όταν ένας άνθρωπος χάνει μαλλιά, χάνει και τα δύο είδη κυττάρων. Λύσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Καταφέραμε να φτιάξουμε το επιθηλιακό συστατικό των τριχοθυαλακίων. Πρέπει όμως να βρούμε έναν τρόπο να φτιάξουμε και ένα άλλο είδος κυττάρων – τις δερματικές θηλές – που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθούν μαλλιά, αλλά κανείς δεν έχει βρει τον τρόπο να το κάνει αυτό ακόμη.”, εξήγησε ο Δρ. Xiaowei Xu.

Διαβάστε ακόμη

Φαλακροί και υγιείςΤριχόπτωση: μην τα χάσετε