Αυτό πιστεύουν οι ερευνητές που ανέλυσαν τα στοιχεία 16 διαφορετικών μελετών με χιλιάδες συμμετέχοντες και δημοσίευσαν την ανάλυσή τους στην British Journal of Dermatology.

Η ακεταλδεΰδη που αποτελεί το προϊόν ήπιας οξείδωσης της αιθανόλης του αλκοόλ και αποτελεί το πρώτο προϊόν μεταβολισμού της στο ήπαρ μετά τη λήψη αλκοολούχων ποτών, ενδεχομένως να καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στην επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UV.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο κίνδυνος για το δέρμα αυξανόταν προοδευτικά με την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ . Εκείνοι που έπιναν το ανάλογο 50γρ αιθανόλης καθημερινά είχαν έως και 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος συγκριτικά με τους πιο περιστασιακούς πότες.

Η δρ Eva Negri από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και μία εκ των συγγραφέων της έρευνας είπε ότι «γνωρίζουμε ότι με την παρουσία της ακτινοβολίας UV η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλοιώσει την ανοσοποιητική ικανότητα του οργανισμού και την δυνατότητά του να έχει μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση.»

Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι το αλκοόλ δεν μπορεί να θεωρηθεί ο μόνος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και ότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες που αφορούν π.χ., τον βαθμό προστασίας κατά την έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε ακόμη

Τρύπες στο μυαλό από τσιγάρα και αλκοόλ