Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Γλασκόβης, του Εδιμβούργου και του University College London (UCL) ανέλυσαν πληροφορίες προερχόμενες από 5.000 Αμερικανούς οι οποίοι είχαν κάνει ένα τεστ αντανακλαστικών σε ηλικία μεταξύ 20-59 ετών. Επρόκειτο για ένα απλό τεστ όπου έπρεπε να πατούν το κουμπί στην οθόνη ενός υπολογιστή κάθε φορά που έβλεπαν τον αριθμό μηδέν.

Εκτιμώντας την ταχύτητα των αντανακλαστικών τους διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν πιο αργοί είχαν και κατά 25% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια συγκριτικά με όσους είχαν πιο γρήγορα αντανακλαστικά.

Ο χρόνος αντίδρασης σε ένα ερέθισμα δεν συνδέθηκε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην PLoS ONE, με θανάτους από καρκίνο, αλλά με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς και από ατυχήματα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα απλό τεστ της ταχύτητας των αντανακλαστικών στους ενήλικες μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης του προσδόκιμου επιβίωσης ανεξαρτήτως από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η καταγωγή και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Gareth Hagger Johnson από το UCL.

O ίδιος επισημαίνει ότι η ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλός μας αντιδρά μπορεί να αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατάσταση του σώματός μας. Ενδεχομένως, λοιπόν, τα αργά αντανακλαστικά να αποτελούν ένδειξη ασθένειας.

Διαβάστε ακόμη

Γεννημένος πιλότος