Τομογραφίες του εγκεφάλου διάβασαν τη σκέψη του “αφέντη” – πιθήκου και χρησιμοποιήθηκαν για να διεγείρουν ηλεκτρικά τη σπονδυλική στήλη του avatar πιθήκου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελεγχόμενες κινήσεις, όπως δημοσιεύτηκε στο Ιατρικό Περιοδικό Nature Communications. Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι με τη μέθοδο αυτή ελπίζουν να βοηθήσουν παράλυτους ανθρώπους να ξανακερδίσουν τον έλεγχο του σώματός τους. Είναι γνωστό ότι οι βλάβες στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να σταματήσουν τη ροή πληροφοριών από τον εγκέφαλο στο σώμα, κάνοντας τους ανθρώπους ανίκανους να κινηθούν, να περπατήσουν, να κουνήσουν τα χέρια τους κλπ.

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard χρησιμοποίησαν έναν πίθηκο – “αφέντη” (στον οποίον είχαν εμφυτεύσει ένα τσιπάκι το οποίο μπορούσε να ελέγχει τη δραστηριότητα μέχρι 100 νευρώνων) και ένα ναρκωμένο avatar (επειδή θεώρησαν ανήθικο να παρέλυαν έναν πίθηκο για τον σκοπό της έρευνάς τους).

Στη διάρκεια της εκπαίδευσης οι φυσικές κινήσεις του πιθήκου ταιριάστηκαν με τα πρότυπα ηλεκτρικής δραστηριότητας στους νευρώνες. Το avatar είχε εμφυτευμένα στη σπονδυλική στήλη του 36 ηλεκτρόδια και οι επιστήμονες έκαναν διάφορα τεστ για να δουν το πώς διεγείροντας διαφορετικούς συνδυασμούς ηλεκτροδίων επηρέαζε την κίνηση.

Οι δύο πίθηκοι στη συνέχεια καλωδιώθηκαν έτσι ώστε οι τομογραφίες στον εγκέφαλο του ενός να ελέγχουν τις κινήσεις – σε πραγματικό χρόνο – του άλλου. Το ναρκωμένο avatar κρατούσε έναν μοχλό και ο “αφέντης” – πίθηκος έπρεπε να σκεφτεί για να κινήσει έναν κέρσορα πάνω – κάτω. Στο 98% των δοκιμών ο “αφέντης” μπορούσε να κινήσει σωστά το χέρι του avatar.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ. Ziv Williams είπε ότι ο στόχος είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους με παράλυση στη σπονδυλική στήλη και να προσπεράσουμε τον τραυματισμό. Και εξήγησε ότι ακόμα και λίγη δυνατότητα κίνησης θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τη ζωή αυτών των ανθρώπων.