Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας αυτή η επιδείνωση στη γενική υγεία των Ελλήνων έχει να κάνει με την αδυναμία πολλών να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην αύξηση των μολυσματικών ασθενειών αλλά και των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους Έλληνες.

Η έρευνα διενεργήθηκε από επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης και από το London School of Hygiene and Tropical Medicine που βρίσκουν ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μειώσεις στον προϋπολογισμό για την υγεία από ότι οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για παράδειγμα από το 2009 ως το 2011 ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 25%. Επίσης, ο προϋπολογισμός της χώρας μας για τη δημόσια υγεία είναι ο χαμηλότερος από ότι οποιασδήποτε άλλης χώρας – μέλος της Ε.Ε. (πριν το 2004).

Η ανάλυση που έκαναν οι συγγραφείς στα στατιστικά της Ε.Ε. σχετικά με το εισόδημα και τις συνθήκες ζωής κατέδειξε 47% αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που θεωρούσαν ότι δεν λάμβαναν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Αυτό έχει κυρίως να κάνει με μία αυξανόμενη αδυναμία να πληρώσουν για τις ιατρικές υπηρεσίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ανεργίας από το 2009 και μετά και στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν χωρίς ιατρική ασφάλεια ενώ, όπως υπολογίζεται περίπου 800.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε επιδόματα ανεργίας ούτε σε ασφαλιστική κάλυψη.

Κάποια νούμερα χαρακτηριστικά της κατάστασης:

*Η κρατική δαπάνη σχετικά με την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55% μεταξύ του 2011 και του 2012.

*Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% ανάμεσα στο 2007 και το 2011.

*Τα περιστατικά κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 2,5 φορές ανάμεσα στο 2008 και στο 2011.

*Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 43% ανάμεσα στο 2008 και το 2010.

*Οι μολύνσεις από τον ιό HIV αυξήθηκαν κατά 10 φορές στους χρήστες ναρκωτικών από το 2009 ως το 2010.

φυματίωση ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκε μέσα στο 2013.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα παραδείγματα άλλων χωρών που πέρασαν κρίση, όπως η Ισλανδία και η Φινλανδία, αν οι κυβερνήσεις περιφρουρήσουν την υγεία και τον προϋπολογισμό για την κοινωνική πολιτική μπορούν να αποφευχθούν κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στους πολίτες.