«Η ζωή ξεκινά στα 40». «Τα καλύτερα έρχονται». Οι παραπάνω φράσεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά αναληθείς, σύμφωνα με νέα –μικρή σε μέγεθος- έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι καταγράφουν τις καλύτερες αναμνήσεις της ζωής τους μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 34 ανθρώπους –ηλικίας 59 έως 92 ετών- να αναπολήσουν το παρελθόν τους και να ξεχωρίσουν τις στιγμές που στάθηκαν ορόσημα στη ζωή τους, όπως π.χ. ο γάμος ή η απόκτηση παιδιών, γεγονότα που τουλάχιστον στις ΗΠΑ συμβαίνουν συνήθως μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

«Όταν οι άνθρωποι κοιτούν το παρελθόν τους και αναπολούν τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους, οι περισσότεροι χωρίζουν τις εμπειρίες τους σε κεφάλαια που ορίζονται από σημαντικά γεγονότα που συνήθως είναι κοινά για όλους: η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, η πρώτη δουλειά, ο γάμος, η απόκτηση παιδιών», λέει η επικεφαλής της έρευνας, Kristina Steiner, διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Memory».

«Αρκετές μελέτες είχαν βρει ότι όταν ζητείται από ενήλικες να θυμηθούν τις πιο σημαντικές αναμνήσεις της ζωής τους, οι περισσότεροι αναφέρουν γεγονότα που συμβαίνουν μεταξύ των ηλικιών 15 και 30. Ήθελα να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό», εξηγεί η Steiner. «Γιατί δεν αναφέρονται σε εμπειρίες που λαμβάνουν χώρα μεταξύ 30 και 70 ετών; Τι κάνει τόσο αξιομνημόνευτη την ηλικιακή περίοδο μεταξύ 15 και 30 ετών;»

«Ο αφηγήσεις της ζωής μας είναι η ταυτότητά μας», υποστηρίζει η Steiner. «Ρίχνοντας οι επιστήμονες μια ματιά στις αναμνήσεις μας, μπορούν να προβλέψουν τα επίπεδα ευεξίας και προσαρμογής μας στην ενήλικη ζωή. Κλινικοί θεραπευτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία της αφήγησης της ζωής μας για να βοηθήσουν ανθρώπους να “δουλέψουν” ζητήματα και προβλήματα που τους απασχολούν, παρέχοντάς τους παραδείγματα και θεματολογία από το παρελθόν τους», καταλήγει.