«Κόκκινη κάρτα» στη δυτικού τύπου διατροφή δίνουν οι επιστήμονες. Οι αμερικανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGES) – σχετίζεται με αυξημένη εναπόθεση επικίνδυνων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων.
Τα προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης σχηματίζονται όταν οι πρωτεΐνες ή τα λιπαρά αλληλεπιδρούν με τα σάκχαρα, κάτι το οποίο συμβαίνει στο μαγείρεμα και αφορά κυρίως ζωικά προϊόντα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται τα κρέατα που είναι τηγανητά ή μαγειρεμένα στο γκριλ και τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Οι τοξίνες αυτές εισέρχονται στον οργανισμό μας στη διάρκεια όλης μας της ζωής», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Helen Vlassara.
To πρόβλημα σύμφωνα με την ίδια και με βάση τα πειράματα που διεξήγαγε σε πειραματόζωα είναι ότι η συσσώρευση των AGES στο σώμα μπορεί να προάγουν την χρόνια φλεγμονή. Και αυτός ο τύπος επίμονης και σταθερής φλεγμονής σχετίζεται με την έναρξη πολλών νόσων όπως η άνοια του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences μια διατροφή πλούσια σε AGES ήταν ανθυγιεινή για τον εγκέφαλο των ποντικιών.
Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους; Για να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα η ομάδα της δρ. Vlassara παρακολούθησε 93 ενήλικες άνω των 60 και διαπίστωσε ότι εκείνοι με υψηλότερη συγκέντρωση ενός τύπου AGE στο αίμα τους είχαν και τη μεγαλύτερη έκπτωση νοητικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών παρακολούθησής τους.
Απαιτούνται βέβαια, περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η δράση των AGES στον εγκέφαλο των ανθρώπων. Μέχρι τότε, όμως, η δρ. Vlassara επισημαίνει ότι καλό είναι να προσέχουμε τι τρώμε και πώς το μαγειρεύουμε. Προτείνει να χρησιμοποιούμε λιγότερη θερμότητα και περισσότερο νερό στο μαγείρεμα π.χ. βράσιμο, ατμός ή μαγείρεμα σε σκεπασμένη κατσαρόλα με λίγο νερό.