Μας κουράζουν, αλλά δεν έχουμε πάψει να τα λατρεύουμε, αφού μας κάνουν κομψές και ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή μας. Αλήθεια, πρέπει να αδιαφορούμε για τον πόνο που μας προκαλούν; Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας και δίνουν συμβουλές, ώστε η χρήση τους να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρυντική.Πέντε σημεία που υποφέρουνΠόδια: Τα μετατάρσια οστά επιβαρύνονται πολύ, καθώς παίρνουν τον ρόλο του υποστηρικτή, ενώ το υπόλοιπο πέλμα, που στηρίζεται στην πολύ μικρή βάση του τακουνιού, φθείρεται πρόωρα και πονάει συνεχώς. Επιπλέον, τα δάχτυλα «στραγγαλίζονται» και σπρώχνονται μπροστά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κάλοι και επώδυνες παραμορφώσεις. Συχνά, εξαιτίας της υπερβολικής πίεσης, τα νύχια μεγαλώνουν προς τα μέσα.Γόνατα: Είναι η μεγαλύτερη και η πιο ταλαιπωρημένη άρθρωση στο σώμα, αφού σε κάθε μας βήμα δέχονται κραδασμούς με διπλάσια έως τριπλάσια δύναμη από το βάρος μας. Το περπάτημα σε ψηλά παπούτσια επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση, καθώς λόγω της λανθασμένης θέσης της επιγονατίδας οι χόνδροι φθείρονται γρηγορότερα. Έτσι, μπορεί να πάθουμε κάτι ήπιο και παροδικό, όπως ένα διάστρεμμα ή ένα τράβηγμα, μέχρι κάτι πιο σοβαρό, όπως τενοντίτιδα, αρθροθυλακίτιδα, ακόμη και οστεοαρθρίτιδα.Αστράγαλοι: Φορώντας τακούνια, οι αστράγαλοι ωθούνται προς τα εμπρός. Η ώθηση αυτή περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ευρυαγγείες.Αχίλλειος τένοντας: Λόγω της χρόνιας ανύψωσης της φτέρνας, το μήκος του αχίλλειου τένοντα συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα το περπάτημα -ακόμα και με flat παπούτσια- να είναι επώδυνο (έντονοι πόνοι στις γάμπες).Πλάτη και μέση: Στην προσπάθειά μας να ισορροπήσουμε σε ψηλοτάκουνα παπούτσια, σπρώχνουμε προς τα εμπρός τη λεκάνη, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να κυρτώνει περισσότερο από το φυσιολογικό στην περιοχή της μέσης. Γενικά τα τακούνια εμποδίζουν το σώμα να έχει τη φυσική του στάση. Έτσι, εκτός από πόνους στα πόδια, συχνά υποφέρουμε και από ενοχλήσεις στη μέση (οσφυαλγία), στα ισχία, ακόμη και στον αυχένα.Το ξέρετε ότι……Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αυξάνουν τον κίνδυνο για διαστρέμματα και κατάγματα σε ποσοστό 80%, σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς.

Οι γυναίκες που πρέπει να προσέχουνΗ συστηματική χρήση ψηλών τακουνιών δημιουργεί πρόβλημα σε όλες τις γυναίκες. Η διαφορά είναι ότι σε ορισμένες γυναίκες η επιδείνωση έρχεται ταχύτερα. Όσες έχουν κακή ισορροπία και αυξημένο βάρος, καλό είναι να μη φορούν ψηλοτάκουνα, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες πτώσης. Πολύ προσεκτικές πρέπει να είναι και οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη και αγγειακά προβλήματα, γιατί εξαιτίας του «στραγγαλισμού» των δαχτύλων, του ερεθισμού του δέρματος και της διαμόρφωσης κάλων είναι πιθανό να παρουσιάσουν ευκολότερα επιπλοκές.Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

  • Να φοράμε ψηλά τακούνια όταν είναι απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγεται η καθημερινή και πολύωρη χρήση τους.
  • Να προτιμάμε τα παπούτσια που έχουν φαρδύ τακούνι έως 5 εκ. και είναι άνετα στο μπροστινό τους τμήμα, ώστε να μην πιέζονται τα δάχτυλα.
  • Να χρησιμοποιούμε ειδικούς πάτους, που εμποδίζουν το πέλμα να γλιστρά, ενώ παράλληλα απορροφούν τους κραδασμούς.
  • Όταν φοράμε τακούνια, να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα και να μην πατάμε με δύναμη στο πάτωμα.
  • Όταν γυρίζουμε σπίτι, να κάνουμε μασάζ στα πέλματα και στα δάχτυλα των ποδιών, για να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος. Μεγάλη ανακούφιση μπορεί να προσφέρει ένα ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια ή ένα σκοτσέζικο ντους στα πόδια (οι εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού διεγείρουν τη διαστολή και τη συστολή των αγγείων).
  • Να ελέγχουμε τα πέλματά μας από νεαρή ηλικία.

Διάσημες που δεν αποχωρίζονται τα ψηλοτάκουναJessica Simpson: Είναι κοκέτα και έχει εμμονή με τις δωδεκάποντες γόβες της. «Σκοπεύω να τις φορώ ακόμα και στη γέννα!», φέρεται να είχε δηλώσει στον γυναικολόγο της. Kim Kardashian: Είναι της άποψης ότι η ομορφιά απαιτεί θυσίες. Ακόμη και τότε που τα πόδια της ήταν πρησμένα λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της, τα ψηλοτάκουνα ήταν η πρώτη της επιλογή.Beyonce: Η διάσημη τραγουδίστρια δεν αποχωρίζεται τα πανύψηλα παπούτσια της ούτε στις διακοπές. Ο φακός των παπαράτσι την έχει απαθανατίσει να ανεβαίνει σε γιοτ φορώντας τακούνια και κρατώντας στην αγκαλιά της την κόρη της.Katie Holmes: Γυμναστική με τακούνια; Για τη διάσημη ηθοποιό είναι απόλυτα φυσιολογικός συνδυασμός, αφού επιμένει να τα φορά ακόμη και όταν πηγαίνει για γιόγκα.Nicole Richie: Της αρέσει να βλέπει τον κόσμο από… ψηλά. Άλλωστε, η ίδια είχε εξομολογηθεί ότι στην ντουλάπα της δεν υπάρχουν επίπεδα παπούτσια.Heidi Klum: Έχει διανύσει τόσα χιλιόμετρα στις πασαρέλες, που θεωρεί αδιανόητο να μη φορά ψηλοτάκουνα παντού και όλες τις ώρες. Εξάλλου, δεν τα αποχωρίστηκε σε καμία από τις 4 εγκυμοσύνες της.Mariah Carey: Έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φορέσει ποτέ επίπεδα παπούτσια, γιατί θεωρεί ότι θα την κάνουν να νιώθει κακοντυμένη.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ, MD, PhD, χειρουργό ορθοπεδικό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής Θεραπευτηρίου «Υγεία» Αθηνών.