Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μεταλλικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αποκατάσταση καταγμάτων των οστών, μπορούν να αντικατασταθούν από βίδες και δίσκους κατασκευασμένους εξολοκλήρου από μετάξι, οι οποίοι θα διαλύονται σταδιακά στο σώμα.

Προς το παρόν, η συγκεκριμένη τεχνική έχει εφαρμοστεί μόνο σε πειραματόζωα.

Η επιστημονική ομάδα από τη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Tufts της Μασαχουσέτης που πραγματοποίησε την έρευνα, χρησιμοποίησε ειδικά σχεδιασμένα καλούπια για να διαμορφώσει βίδες από το λεγόμενο «ιατρικό μετάξι».

Οι βίδες εμφυτεύτηκαν στα πίσω άκρα αρουραίων και λειτούργησαν αποτελεσματικά για διάστημα 4-8 εβδομάδων. Μετά το πέρας της έρευνας, το μετάξι άρχισε να διασπάται μέσα στο σώμα των ζώων.

Η χαμηλή ακαμψία του μεταξιού, που προσομοιάζει σε αυτήν των οστών, καθώς και η ικανότητά του να διασπάται στο σώμα, το καθιστούν ένα πολλά υποσχόμενο υλικό, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεταλλικές βίδες και τους δίσκους, εξηγούν οι ερευνητές.

«Το μέλλον φαντάζει συναρπαστικό. Οραματιζόμαστε μια γκάμα ορθοπεδικών συσκευών με βάση το μετάξι –από δίσκους και βίδες, μέχρι και οποιοδήποτε είδος συσκευής μπορεί κανείς να σκεφτεί, το οποίο δεν θα ήθελε να παραμείνει μέσα στο σώμα του», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. David Kaplan και συνεχίζει: «Οι συσκευές αυτές δεν αλληλεπιδρούν με τις ακτίνες Χ, δεν πυροδοτούν συναγερμούς και δεν προκαλούν ευαισθησία στο κρύο».