Αυτή η βλάβη – το να παχαίνει το τοίχωμα των αρτηριών – αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή, λένε οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal. Στην έρευνά τους που πήραν μέρος 2000 παιδιά, ηλικίας 3 ως 18 ετών, το πρόβλημα προέκυπτε αν κάπνιζαν και οι 2 γονείς. Αν κάπνιζε μόνο ο ένας το πρόβλημα δεν φαινόταν έντονα, ίσως επειδή η έκθεση δεν ήταν τόσο μεγάλη. Οι επιστήμονες βέβαια τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία και τη Φινλανδία, αποκαλύπτει τα προβλήματα που προκύπτουν όταν κάποιος μεγαλώνει σε ένα σπίτι γεμάτο καπνό, αν και είναι αδύνατον να υπολογιστούν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες, που μπορεί να συμβάλουν.

Υπέρηχοι έδειξαν πώς τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς κάπνιζαν είχαν αλλαγές στα τοιχώματα μίας βασικής αρτηρίας που πάει από τον λαιμό στο κεφάλι (καρωτίδες). Μάλιστα αυτές οι αλλαγές ήταν προφανείς και σημαντικές κυρίως 20 χρόνια αργότερα όταν τα παιδιά είχαν πια ενηλικιωθεί τόνισαν οι επιστήμονες.

Η Δρ. Seana Gall, βασική συγγραφέας της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο της Ταζμανίας, είπε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί στα παιδιά μία σαφή και μη αναστρέψιμη βλάβη στις αρτηρίες. Έτσι, οι γονείς ή όσοι σκέφτονται να γίνουν γονείς θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτό θα βελτιώσει τη δική τους υγεία και θα προστατέψει την υγεία των παιδιών τους στο μέλλον.”