Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ προτείνει η προσλαμβανόμενη ποσότητα ζάχαρης να περιοριστεί στο 5% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, που καταναλώνουμε, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 50 γραμμάρια ζάχαρης για έναν ενήλικο με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Τα προτεινόμενα όρια ισχύουν για κάθε τύπο ζάχαρης που προστίθεται στα τρόφιμα, ακόμη και για τα σάκχαρα που περιέχονται στο μέλι, τα σιρόπια, τους φυσικούς και συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.Η προηγούμενη σύσταση του ΠΟΥ, που πρότεινε η κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων, είχε ανακοινωθεί το 2002.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τα σάκχαρα που καταναλώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 10% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε. Η μείωσή τους στο 5% θα έχει επιπλέον οφέλη για την υγεία μας». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η νέα οδηγία έχει ως στόχο να περιορίσει τα ποσοστά παχυσαρκίας και κατά συνέπεια να μειώσει τους δείκτες καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: