Τα αποτελέσματα της αμερικανικής αυτής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Ιατρικό Περιοδικό Nature, θα εξεταστούν τώρα σε κλινικές μελέτες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να διασταυρωθούν αλλά ότι η δημιουργία ενός τέτοιου τεστ θα είναι πράγματι ένα βήμα προς τα μπροστά για την επιστήμη. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν άνοια φτάνει παγκόσμια τα 44 εκατομμύρια και αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Η ασθένεια επιτίθεται σιωπηλά στον εγκέφαλο για περίπου μία δεκαετία πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Οι γιατροί θεωρούν ότι τα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά επειδή οι ασθενείς ξεκινούν να τα παίρνουν όταν είναι πλέον αργά για να φανεί κάποια σημαντική διαφορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον είναι τόσο σημαντικό για τους επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό το πεδίο να βρεθεί ένα τεστ που θα προβλέπει με ακρίβεια τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από άνοια.
Επιστήμονες από το Georgetown Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανέλυσαν δείγματα αίματος από 525 ανθρώπους μεγαλύτερους από 70 ετών, ως μέρος μίας μελέτης 5 ετών. Πήραν 53 από αυτούς που ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ ή χειροτέρευσε η νοητική τους αντίληψη και συνέκριναν το αίμα τους με άλλων 53 που παρέμειναν νοητικά σε καλή κατάσταση. Βρήκαν διαφορές σε 10 λιπίδια ανάμεσα στα μέλη των 2 αυτών ομάδων. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το τι προκαλεί τις διαφορές αυτές στις τιμές των εν λόγω λιπιδίων στο αίμα αλλά πιθανώς έχει να κάνει με τις πρώιμες αλλαγές στον εγκέφαλο εξαιτίας της ασθένειας.
Ο Howard Federoff, καθηγητής νευρολογίας στο Georgetown Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δήλωσε ότι: “Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μία τέτοια εξέταση αλλά πρέπει να κάνουμε έρευνα σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων πριν αυτό μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη.”
Επίσης, δεν έχουν διερευνηθεί οι πλήρεις δυνατότητες της εν λόγω εξέτασης. Προς το παρόν γνωρίζουν ότι μπορεί να προβλέψει το πρόβλημα 3 χρόνια πριν την εκδήλωσή του αλλά τώρα ερευνούν αν η εξέταση μπορεί να προβλέπει την εκδήλωση της ασθένειας και νωρίτερα.