Πόση δύναμη κρύβει το μητρικό χάδι;

Είτε πρόκειται για ένα απαλό χάδι, είτε για μια σφικτή αγκαλιά, όλοι γνωρίζουμε ότι η σωματική επαφή είναι ένας τρόπος να δείξουμε τη λατρεία μας στα παιδιά μας. Εκτός όμως από αυτά, το χάδι, η αγκαλιά και το άγγιγμα μας μπορούν να αποδειχθούν απίστευτα ευεργετικά για τη συναισθηματική, την ψυχική υγεία του παιδιού όσο βέβαια και για την πνευματική του ανάπτυξη.

 Η αγαπημένη στιγμή για κάθε γονιό είναι η στιγμή που χαϊδεύει και αγκαλιάζει το μωρό του. Όση ανάγκη νιώθετε εσείς να έχετε αυτή την επαφή μαζί του τόση νιώθει κι εκείνο. Και η ανάγκη του αυτή συνδέεται όχι μόνο με την ψυχική του υγεία, αλλά και με τη σωματική και την πνευματική του ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνες, το στοργικό άγγιγμα έχει την ικανότητα να μειώσει το άγχος των βρεφών, αλλά και να βοηθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Μάλιστα, φαίνεται πως τα μωρά που έχουν στοργικές μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν έξυπνα παιδιά και ενήλικοι. Κάθε φορά λοιπόν που χαϊδεύετε, αγκαλιάζετε ή κάνετε μασάζ στο μωρό σας, βοηθάτε την ψυχή, το σώμα, την υγεία του, αλλά και το μυαλό του. Μεγάλη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αποκάλυψε τα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη που έχει η ανθρώπινη σωματική επαφή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες! Η έρευνα έδειξε ότι το άγγιγμα μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την πνευματική λειτουργία, αυξάνει την ανάπτυξη των βρεφών, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα χάδια βοηθούν στη νοητική ανάπτυξη των βρεφών

 Όλοι μας έχουμε δει στην πράξη τη δύναμη που κρύβει το άγγιγμα μας στα μωρά. Μια και μόνο αγκαλιά αρκεί για να σταματήσουν το κλάμα, να ηρεμήσουν και να χαμογελάσουν. Όταν ένα μωρό γεννιέται έχει πολύ περιορισμένη όραση και ακοή που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει πως η αφή είναι ο τρόπος με τον οποίο το βρέφος πρόκειται να συνδεθεί με το κόσμο τους πρώτους μήνες της ζωής του καθώς οι άλλες αισθήσεις αρχίζουν να αναπτύσσονται. Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους, έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες – πλεονεκτήματα που τα διατηρούν για μήνες.

Τα χάδια καθησυχάζουν τα παιδιά από το στρες  

Τα παιδιά αγαπούν πολύ τα χάδια, γιατί τα βοηθούν να χαλαρώσουν και τους δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας και ευτυχίας, λέει ο δόκτωρ James Nicolai, γιατρός και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Andrew Weil. Πρόσφατη μελέτη, μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τα χάιδευαν συχνά είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, καθώς και λιγότερο άγχος από εκείνα που δεν τα χάιδευαν. 

Τα χάδια προστατεύουν τα παιδιά από τα κρυολογήματα

Όπως μας διαβεβαιώνουν ερευνητές από το Cedars-Sinai Medical Center, η αγάπη, η τρυφερότητα κι η ασφάλεια που νιώθει μέσω της αφής το μωρό  (από όπου λαμβάνει και τα πρώτα του μηνύματα) συνδέονται με την αύξηση της άμυνας του οργανισμού και της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Τα χάδια βελτιώνουν την αναπνοή

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics, ασθματικά παιδιά που οι μαμάδες τους, τους έκαναν ένα στοργικό μασάζ 20 λεπτά πριν τον ύπνο μετά από ένα μήνα ανέπνεαν καλύτερα από τα παιδιά που έπαιρναν τακτική φαρμακευτική αγωγή.

Τα χάδια μεγαλώνουν ήρεμα και ασφαλή παιδιά

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να αρχίσουν να αποτραβιούνται από αγκαλιές και χάδια θέλοντας να δώσουν την αίσθηση στους άλλους ότι δεν είναι πλέον μωρά, αλλά το άγγιγμα και την σωματική επαφή την έχουν ανάγκη και τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθετική και βίαιη συμπεριφορά των παιδιών συχνά συνδέεται με την έλλειψη σωματικής επαφής με τους γονείς. Ένα ελαφρύ άγγιγμα στην πλάτη ή στον ώμο μπορεί να υπενθυμίσει στο ανήσυχο παιδί να κάνει λίγο ακόμα υπομονή ή όταν το μεγάλο χέρι του γονιού κρατάει στην παλάμη του το μικρότερο χέρι του παιδιού, μπορεί να του δώσει ώθηση και κουράγιο.

Μια αγκαλιά και ένα χάδι πριν τον ύπνο μπορεί να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν το παιδί. Σε καταστάσεις άγχους και πίεσης η σωματική επαφή γονιού παιδιού μπορεί να αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης αρνητικών συναισθημάτων δημιουργώντας στο παιδί συναισθήματα αποδοχής και ασφάλειας.

Τέλος θυμηθείτε: η σωματική επαφή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τα παιδιά μας. Κάθε φορά που αγκαλιάζουμε ή του προσφέρουμε το χάδι μας, του υπενθυμίζετε πόσο το αγαπάτε!

Από την Sharon Liao, The Healing Power of Touch

Ακολουθήστε το στο Google News