Οι τέσσερις γυναίκες έχουν γεννηθεί με μια σπάνια γενετική κατάσταση όπου η μήτρα και ο κόλπος είναι είτε υπανάπτυκτα είτε απόντα. Συνήθως η θεραπευτική προσέγγιση συνίσταται στη χρήση εμφυτευμάτων από το δέρμα ή τον εντερικό ιστό του ασθενούς, αλλά πρόκειται για μεθόδους με αρκετά μειονεκτήματα σύμφωνα με τoν χειρουργό παιδιατρικής ουρολογίας δρ. Anthony Atala.

O τελευταίος ήταν επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο με βάση την αναγεννητική ιατρική για την αποκατάσταση του σοβαρού προβλήματος των κοριτσιών.Σήμερα όλα τα κορίτσια είναι σεξουαλικά ενεργά και αναφέρουν φυσιολογική κολπική λειτουργία. Δυο εξ αυτών που είχαν μήτρα τώρα έχουν και κανονικά έμμηνο ρύση. Δεν είναι ακόμη σαφές αν μπορούν να κάνουν παιδιά, αλλά το γεγονός ότι έχουν έμμηνο ρύση υποδηλώνει ότι οι ωοθήκες τους λειτουργούν οπότε αυτό είναι πιθανό.Η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί για την αναγέννηση οργάνων όπως η τραχεία, η κύστη και η ουρήθρα. Αυτή τη φορά οι ερευνητές πραγματοποίησαν την εμφύτευση του κόλπου – που είχε αναπτυχθεί στο εργαστήριο με «πρώτη ύλη» τα κύτταρα από το γεννητικό σύστημα των κοριτσιών – στις ασθενείς όταν εκείνες ήταν μεταξύ 13-18 ετών. Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Ιουνίου 2005 και Οκτωβρίου 2008.

Οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν (με μαγνητικές τομογραφίες, βιοψίες ιστών και κλινικές εξετάσεις) τα κορίτσια συστηματικά επί οχτώ χρόνια μετά την εμφύτευση. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα οι «αναγγενημένοι» κόλποι ήταν παρόμοιοι σε υφή και λειτουργικότητα με τους φυσιολογικούς.Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.