Το να βάλει κανείς προτεραιότητες στη ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα.

Υπάρχουν πράγματα στα οποία θέλετε πραγματικά να δώσετε προτεραιότητα – όπως το να περάσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, να βρείτε το πάθος σας στη ζωή ή να ξεκινήσετε μια επιχείρηση – και υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να δώσετε προτεραιότητα – όπως το να φροντίζετε τα παιδιά σας ή να εμφανίζεστε στη δουλειά. Έπειτα, υπάρχουν όλοι οι περισπασμοί που εμποδίζουν την επίτευξη αυτού που πραγματικά θέλετε.

Για παράδειγμα, μια υψηλά αμειβόμενη δουλειά φαίνεται πολύ καλή για να την αφήσετε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να περνάτε λιγότερο χρόνο στο σπίτι. Όμως, οι καθημερινές δραστηριότητες όπως η απάντηση στα email, η διεκπεραίωση εργασιών ή το σκρολάρισμα στα social media απαιτούν από εσάς περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θέλετε πραγματικά να αφιερώσετε.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας και στη συνέχεια να μάθετε τα εργαλεία για να τις τοποθετήσετε στην πρώτη γραμμή της ζωής σας. Όταν μάθετε πώς να βάζετε προτεραιότητες στη ζωή σας, μπορείτε να κάνετε πράξη τις βασικές σας αξίες. Δεσμευτείτε στους μακροπρόθεσμους στόχους σας και χτίσε τη ζωή που θέλετε.

Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις προσεγγίσεις για να αρχίσετε να βάζετε τις προτεραιότητές σας πρώτα, ακόμα και όταν εμφανίζονται περισπασμοί:

Αναπτύξτε μια φιλοσοφία προσωπικής ηγεσίας

Αυτό σημαίνει να ξεκαθαρίσετε τις αξίες σας και μετά να αφοσιωθείτε σε αυτές τις αξίες μέσω των στόχων και των συνηθειών σας. Αυτές οι θεμελιώδεις αλήθειες αποτελούν τη βάση για τη ζωή σας, κάθε φορά που έχετε να πάρετε αποφάσεις σε οποιονδήποτε τομέα – είτε πρόκειται για την καριέρα, τις σχέσεις ή τον τρόπο ζωής σας.

Αναπτύσσοντας μια «φιλοσοφία» προσωπικής ηγεσίας, θα έχετε καλύτερη ιδέα για τις προτεραιότητές σας και οι άλλοι θα ξέρουν επίσης τι μπορούν να περιμένουν από εσάς. Θα σας βοηθήσει να ορίσετε τη δική σας κατεύθυνση και να αντισταθείτε στην εξωτερική πίεση, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να σας απομακρύνουν από τις προτεραιότητές σας. Τελικά, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε σαφήνεια σχετικά με το πώς να λαμβάνετε αποφάσεις: πότε να προχωρήσετε και πότε να πείτε όχι.

Προσδιορίστε τις βασικές σας αξίες

  • Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς;
  • Ποιες ιδιότητες θαυμάζετε πάνω απ’ όλα;
  • Πότε νιώθετε περισσότερο ο εαυτός σας;

Όλα αυτά είναι στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τη μοναδική λίστα των βασικών σας αξιών – φυσική κατάσταση, χρήμα, γενναιοδωρία, μόρφωση, θρησκεία, κ.ο.κ.

Η σαφήνεια στις βασικές σας αξίες διευκολύνει τις μεγάλες αποφάσεις, καθώς και το να γνωρίζετε πώς να ενεργείτε σε καθημερινές καταστάσεις. Το να είστε ξεκάθαροι στις αξίες σας είναι το «κλειδί» για τον καθορισμό σημαντικών προτεραιοτήτων και τη διαμόρφωση μιας προσωπικής «φιλοσοφίας». Για να ξεκινήσετε, κάντε μια λίστα με τις αξίες σας. Περιορίστε την στα 3 με 5, το πολύ, πράγματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Συνδέστε τις αξίες σας με τους μεγάλους σας στόχους

Οι προτεραιότητες που επιδιώκετε πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις βασικές σας αξίες, προκειμένου να βρείτε την αίσθηση του σκοπού και της ολοκλήρωσης. Αυτό σημαίνει να κοιτάτε τις αξίες σας και να προσδιορίζετε τις ενέργειες που απαιτούνται για να τις ζήσετε. Είναι μια διαδικασία σύνδεσης των κουκκίδων μεταξύ των προσωπικών σας αξιών και στόχων.

Ας πούμε ότι εκτιμάτε τη δημιουργικότητα. Τι είδους δραστηριότητες ή πάθη θα σας επιτρέψουν να εκφραστείτε; Αν θεωρείτε ότι η γενναιοδωρία είναι σημαντική αξία, ίσως είναι καιρός να στριμώξετε τις σταδιοδρομίες σας στον μη κερδοσκοπικό τομέα ή να δώσετε στον εθελοντισμό μεγαλύτερο μερίδιο από το χρόνο σας. Αξιολογήστε την τρέχουσα κατάστασή σας και προκαλέστε τον εαυτό σας να δημιουργήσει νέες ιδέες για να ενσωματώσετε περαιτέρω τις βασικές σας αξίες στην καθημερινότητά σας.

Δημιουργήστε μια λίστα με φιλοδοξίες σας

«Τι θέλω από τη ζωή;». Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποια ιδέα για τα όνειρά τους, αλλά λίγοι αφιερώνουν χρόνο για να απαντήσουν πραγματικά σε αυτή την ερώτηση.

Συντάξτε μια λίστα με τις φιλοδοξίες σας. Κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε τη ζωή των ονείρων σας. Γράψτε όλα τα πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό – ακόμη κι αν είναι 100! Αυτά τα όνειρα καρδιάς μπορούν να τροφοδοτήσουν τον ενθουσιασμό και το κίνητρό σας να εμείνετε στις προτεραιότητές σας, όταν αναπόφευκτα προκύψουν περισπασμοί και δυσκολίες. Όταν ξεκαθαρίσετε συγκεκριμένους στόχους – αυτούς που σας ενθουσιάζουν – θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία της ζωής που θέλετε.

Αναπτύξτε καθημερινές συνήθειες για την επίτευξη στόχων

Οι περισσότερες μεγάλες αλλαγές θα απαιτήσουν από εσάς να καταβάλετε συνεχή προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανακαλύψτε ποιες καθημερινές συνήθειες θα σας οδηγήσουν στις φιλοδοξίες σας και βάλτε τις αντίστοιχες προτεραιότητες στο πρόγραμμά σας. Οι μικρές συνήθειες, που ακολουθούνται με συνέπεια με την πάροδο του χρόνου, είναι το «σκαλοπάτι» για την επίτευξη μεγάλων στόχων.

Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια καθημερινή συνήθεια, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη – μια ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Όταν ο εγκέφαλός σας δεχτεί ένα χτύπημα από αυτό τον ανταποδοτικό νευροδιαβιβαστή, θα θέλετε να επαναλάβετε τη σχετική συμπεριφορά. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επαναλαμβανόμενες συνήθειες οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές.

Διαχειριστείτε τις δεσμεύσεις

Διαχείριση των δεσμεύσεων δεν σημαίνει να διεκπεραιώνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα ή να προσπαθείτε να συμπιέσετε όλα όσα θέλετε στο πρόγραμμά σας. Το να μάθετε πώς να δίνετε προτεραιότητα στη ζωή σας σημαίνει να μάθετε να λέτε «όχι».

Όταν διαχειρίζεστε τις δεσμεύσεις σύμφωνα με τις προτεραιότητές σας, υπάρχουν πολλές εργασίες που αντικειμενικά θα αποκλειστούν αυτομάτως από λίστες, σχέδια και καθημερινά χρονοδιαγράμματα. Πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε την πορεία στην οποία έχουμε δεσμευτεί. Διαφορετικά, θα υστερήσουμε όταν πρόκειται για πράγματα που πραγματικά έχουν μεγαλύτερη σημασία, χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Σκεφτείτε την πρόοδο

Όταν σκέφτεστε τους στόχους σας, μην ανησυχείτε για το τι μπορεί να πάει στραβά. Αντίθετα, εστιάστε σε όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα  κι έπειτα σκεφτείτε τι θέλετε να συμβεί στη συνέχεια. Βρείτε λύσεις και νέες ιδέες για να προχωρήσετε.

Μιλήστε στους άλλους με ταπεινό τρόπο γι’ αυτό που πήγε καλά. Στη συνέχεια, καταγράψτε τα όλα σε ένα ημερολόγιο και κάντε μια παύση κάθε τόσο – π.χ. δύο φορές το μήνα – για να αξιολογήσετε την πρόοδό σας: «Τι πήγε καλά;», «Τι ιδέες είχα;», «Πώς μπορώ να συνεχίσω να εστιάζω σε συγκεκριμένες πτυχές της φιλοσοφίας μου, ώστε να είμαι ακόμα πιο πιστός στον εαυτό μου την επόμενη εβδομάδα;». Αυτή η στρατηγική θα σας καθοδηγήσει να πετύχετε τους στόχους σας στο μέλλον.

Επιτρέψτε στα εμπόδια να σας κάνουν ανθεκτικούς

Ο αγώνας είναι μέρος της ζωής. Υψηλά διακυβεύματα, νέες συνθήκες, απροσδόκητα γεγονότα, πολυπλοκότητες, πίεση – αυτά τα πράγματα προσφέρουν τα πιο δυνατά και ισχυρά μαθήματα ζωής. Αντί να πολεμάτε ενάντια στο ρεύμα, ακολουθήστε τη ροή. Μην αρνείστε τον αγώνα και μην υιοθετείτε λογική θύματος.

Αποδεχθείτε (και σεβαστείτε) τις προκλήσεις και δείτε τις ως ευκαιρίες μάθησης για καταλύτες ανάπτυξης. Αναρωτηθείτε: Τι μου διδάσκει αυτή η δυσάρεστη κατάσταση; Χρειάζεται να αλλάξω ή να αλλάξω τις καθημερινές μου συνήθειες για να πλησιάσω πιο κοντά στους στόχους που θέλω να πετύχω;

Μείνετε συνεπείς

Συνέπεια στο χρόνο = Αποτελέσματα. Η δέσμευση είναι ένας κύκλος γεγονότων που συνεχίζεται διαρκώς. Μην τα παρατάτε, ακόμα κι όταν τίποτα δεν πάει καλά. Δεν είναι εύκολο να παραμείνετε συνεπείς με τις προτεραιότητές σας μακροπρόθεσμα, επομένως βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να έχετε υποστήριξη και κίνητρο.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις στρατηγικές για να παραμείνετε σε καλό δρόμο:

  • Απευθυνθείτε στο σύστημα υποστήριξής σας: Κάντε τακτικά check-in με φίλους, οικογένεια και μέντορες. Εάν θέλετε περισσότερη υποστήριξη και υπευθυνότητα, σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν life-coach.
  • Προσαρμογή: Μάθετε πότε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε και πότε να αλλάζετε κατευθύνσεις.
  • Εμπιστευτείτε τη διαδικασία: Να ξέρετε ότι οι καθημερινές συνήθειες και η συνεχής προσπάθεια θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα.
  • Κάντε διαλείμματα: Είναι απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο για ξεκούραση και προβληματισμό.

Αναγνωρίστε πότε είναι ώρα για παύση

Μερικές φορές χρειάζεται να κάνετε ένα βήμα πίσω για να κάνετε ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα στρατηγικά διαλείμματα έχουν τη δύναμη να ανανεώσουν τον εγκέφαλό σας και να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρακινημένοι όταν αναλαμβάνετε δύσκολες εργασίες.

Ανασυνταχθείτε, επαναξιολογήστε, σκεφτείτε πού μπορείτε να βελτιωθείτε και βρείτε νέες στρατηγικές που λειτουργούν. Μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στο «ρινγκ» – αυτή τη φορά με καθαρό κεφάλι.

Οι προτεραιότητες σας έναντι των προτεραιοτήτων τους

Μερικές φορές αυτό που πιστεύουμε ότι θέλουμε δεν είναι το ίδιο με αυτό που πραγματικά θέλουμε. Πολύ συχνά οι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους. Νομίζουν ότι θέλουν το φανταχτερό αυτοκίνητο, την ακριβοπληρωμένη δουλειά ή το μεγάλο σπίτι. Αυτό το είδος σύγκρισης θα σας κάνει να κυνηγήσετε τις προτεραιότητες κάποιου άλλου.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πίεση από την οικογένεια να κάνετε ορισμένα πράγματα που πραγματικά δεν σας κάνουν ευτυχισμένους. Μπορεί να έχουν προσδοκίες από εσάς να παραμείνετε σε μια δουλειά επειδή πληρώνει καλά, ακόμα κι αν σας κάνει να μιζεριάζετε.

Η ερώτηση στην οποία πρέπει να δώσετε απάντηση είναι: «Τι σημαίνει επιτυχία για εμένα;».

Αναπτύξτε τη νοητική σας εστίαση

Μόλις ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητες και τους στόχους σας, πρέπει να κάνετε focus σε αυτά και να κάνετε ό,τι απαιτείται για να τους πετύχετε. Εάν οι συνεχείς περισπασμοί, η υπερένταση και η αναβλητικότητα σας εμποδίζουν να δώσετε προτεραιότητα στη ζωή σας, σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να εστιάσετε.

Έτσι, υπάρχουν εσωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να εστιάσετε, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής και σωματικής εξάντλησης ή πάρα πολλές σκέψεις που αποσπούν την προσοχή σας. Στη συνέχεια, υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες, όπως το περιβάλλον σας, πάρα πολλές απαιτήσεις για το χρόνο σας ή απρόβλεπτα γεγονότα. Αλλά το να παραμένει κανείς απερίσπαστος στις προτεραιότητές του είναι μια δεξιότητα η οποία μαθαίνεται και στην οποία μπορεί ο καθένας να εξασκείται συνεχώς.