Τα λαχταριστά πολύχρωμα smoothies, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ουρανίσκου μας απλώς και μόνο από την όψη μιας φωτογραφίας, συνήθως περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ένα κομμάτι σοκολατόπιτα! Ζητήσαμε, λοιπόν, από την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ. Αστερία Σταματάκη να μας φτιάξει εκρηκτικούς συνδυασμούς υλικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλών σε θερμίδες. Εμείς απλώς χτυπάμε στο μπλέντερ και απολαμβάνουμε με το καλαμάκι!

Λαμπερό δέρμα

Υλικά
Ρίχνουμε στο μπλέντερ
3/4 φλιτζανιού γάλα χαμηλό σε λιπαρά,
1/2 μήλο,
1 φλιτζάνι παγωμένα μούρα (blueberries, blackberries ή φράουλες),
1 κουταλιά λιναρόσπορο
και τα χτυπάμε μαζί με 2-3 παγάκια μέχρι να αναμειχθούν πλήρως τα υλικά.

Τα οφέλη μας
Τα μούρα έχουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών. Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και φλαβονόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και κατ’ επέκταση από τη γήρανση. Επίσης, τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στον σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου.
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη φλεγμονών του δέρματος. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που η διατροφή τους είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ακμής.
Θερμίδες (ανά ποτήρι): 230

Έξτρα
Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.
Αντί … για λιναρό-σπορο προσθέτουμε καρύδια, τα οποία είναι και αυτά πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Στα συν Η πηκτίνη του μήλου βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο
αίμα.

Έξτρα ενέργεια

Υλικά
Ρίχνουμε στο μπλέντερ

1/2 φλιτζάνι άπαχο γάλα,
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι (2% λιπαρά),
1/2 παγωμένη μπανάνα,
2 κουταλάκια ταχίνι και
1 κουταλάκι μέλι και τα χτυπάμε μαζί με 2-3 παγάκια, μέχρι να αναμειχθούν πλήρως τα υλικά.

Τα οφέλη μας
Το ταχίνι, το γάλα και το γιαούρτι είναι πλούσια σε ασβέστιο. Από το γάλα και το
ταχίνι παίρνουμε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.η μπανάνα είναι καλή πηγή βιταμινών,
ιχνοστοιχείων όπως το κάλιο και φυτικών ινών.
Το μέλι, η μπανάνα και το ταχίνι μάς προσφέρουν ενέργεια.
Θερμίδες (ανά ποτήρι): 270

Έξτρα Κανέλα: Δίνει γεύση και άρωμα, ενώ παράλληλα βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Αντί …για αγελαδινόγάλα, προτιμήστε γάλα αμυγδάλου ή γάλα από σόγια, τα οποία είναι ιδανικά για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη.
Στα συν Το ταχίνι, το οποίο αποτελεί μεταξύ άλλων εξαιρετική πηγήχαλκού, καθώς και καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και διαιτητικών ινών.

Detox
Υλικά

Ρίχνουμε στο μπλέντερ
1/3 φλιτζανιού πράσινο τσάι,
1/4 φλιτζανιού χυμό καρότου,
1/2 φλιτζανιού βρασμένα παντζάρια,
1/3 φλιτζανιού σπανάκι
1 πορτοκάλι και χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τα οφέλη μας
Το τσάι, ο χυμός καρότου, τα πορτοκάλια και το σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες, που τονώνουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην αποτοξίνωσή του.
Το παντζάρι περιέχει σε αφθονία βεταλαΐνες, ουσίες με ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό και βοηθάει στην κινητοποίηση του εντέρου.
Θερμίδες (ανά ποτήρι): 133

Έξτρα Βασιλικός ή σέλερι: Ενισχύουν τη διουρητική δράση του πράσινουτσαγιού.
Αντί … για σπανάκι, προσθέτουμε φρέσκια ή κατεψυγμένη λαχανίδα (kale). Πρόκειται για ένα είδος άγριου λάχανου που έχει χαρακτηριστεί υπερτροφή λόγω των εξαιρετικώντου ιδιοτήτων. Ένα φλιτζάνι κομμένης λαχανίδας υπερκαλύπτει τηνσυνιστώμενη ημερήσιαπρόσληψη σε
βιταμίνες Α και C.
Στα συν Η απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων από τη σύσταση αυτού του ροφήματος βοηθάει στην περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, MSc στην Κλινική Διατροφή, διαιτολόγο–διατροφολόγο, διευθύντρια του {LF}Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής