Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου θέλησαν να εξετάσουν αν η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των ατόμων ή αν τα άτομα με καλύτερες γνωστικές ικανότητες είναι πιο πιθανό να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η ικανότητα ανάγνωσης, η λεκτική ευφράδεια και η ευφυΐα μπορούν να βελτιωθούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, χάρη στην εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας.

Προκειμένου να καταλήξει στα παραπάνω, ο δρ. Thomas Bak από το Κέντρο για την Γνωστική Γήρανση και τη Γνωστική Επιδημιολογία συνέκρινε δεδομένα από τεστ νοημοσύνης, στα οποία είχαν υποβληθεί 262 άνθρωποι όταν ήταν 11 ετών και ξανά στην ηλικία των 70 ετών.

Από τους συνολικά 262 συμμετέχοντες, οι 195 είχαν μάθει μια δεύτερη γλώσσα πριν την ηλικία των 18 ετών, ενώ 65 την είχαν μάθει μετά από τα 18 τους χρόνια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Annals of Neurology», δείχνουν ότι όσοι μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες είχαν σημαντικά καλύτερες γνωστικές ικανότητες σε σύγκριση με ό,τι θα αναμενόταν βάση του αρχικού τεστ νοημοσύνης.

Τέλος, παλιότερη μελέτη έχει συνδέσει την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας με την καθυστέρηση της άνοιας κατά αρκετά χρόνια.

Επομένως, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το μυαλό μας σε εγρήγορση ας πιάσουμε πάλι τα θρανία.